Monday 16 September 2019

Kuih Talam Durian

Assalamualaikum,
Selamat Hari Malaysia
Semuga rakan blogger dan peminat blog kek mah semua beroleh kesihatan
yang baik selalu, dan sentiasa dimurahkan rezki 

Musim durian dah sampai ke penghujungnya.
Hasrat kak Mah nak buat dan makan Kuih Talam Durian
tersimpan sejak mula durian gugur lagi
akhirnya tercapai juga semalam.


Ni lah Kuih Talam Durian yang dah siap. Sedap.
Rupa tak cantik sebab kepala dia memang lembik, kak Mah suka yang lembik.
Memang Kak Mah suka makan kuih talam waktu dia masih panas lagi, kepalanya
masih berair gitu dan talamnya lembik, makan pakai sudu aja. Bestnya.


Ni Kak Mah kongsikan resipi dia, simple aja

Bahan-bahannya

1 setengah cawan tepung gandum
Dua cawan air santan, tak perlu pekat sangat
3/4 cawan gula kabung
3/4 cawan isi durian

a.  Panaskan kukus
b.  Sediakan loyang 8in
c.  Blend semua bahan
d.  Tuang kedalan loyang dan kukuslah hingga masak
e. Sediakan teping 3 sudu makan untuk dibuat kepalanya
f. Satu cawan setengah santan dan garam secukupnya
g. Blend santan, tepung dan garam
h. Masukkan diatas tepung talam tadi.
i. Kukus hingga betul-betul masak, dalam 40 minit
j. Bila dah masak angkat dari pengukus, sejukkan biar betul-betul sejuk
   baru dipotong dan dihidangkan. Sedia dimakan.

Selamat mencuba.
Hasilnya bagi tau Kak Mah yer.

Semuga jumpa lagi
Wassalam

No comments:

Post a Comment