Wednesday, 30 January 2013

Sekadar Perkongsian Ilmu

Assalamualaikum,
Ini hanya sekadar berkongsi pengalaman seorang rakan 
Yahoo Group, semuga bermanafaat kepada sesiapa yang menghidapi 
penyakit seperti rakan kakmah ini.
Kakmah cuma copy/paste saja,
malas nak menaip dan edit

Nabi s.a.w bersabda: "Berubatlah , sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? ( penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua(mati)"

Kalau sakit, terlebih dahulu jumpa doktor, serta ikut nasihat doktor, makan ubat yang diberikan dan bertawakal. Kemudian terpulang untuk melakukan rawatan alternatif selagi tidak bercanggah dengan syarak dan nasihat doktor.

Saya ada gout, sejak beberapa tahun lalu. Puas juga berpantang, makan ubat yang disyorkan doktor, juga rawatan alternatif. Dalam pada masa yang sama saya cuba buat carian di internet makanan apa yang sesuai untuk meneutralkan asid dalam badan.

Alhamdulillah, akhirnya yang sesuai untuk diet saya ialah jus timun campur karot (lobak merah). Ini adalah kerana timun dan karot mempunyai tahap alkali yang tinggi untuk meneutralkan asid urik dalam badan. Apa yang saya amalkan ini, mungkin tidak serasi, mungkin serasi untuk orang lain. Tiada jaminan, hanya dengan izin Allah.

Kadarnya ialah 1 timun dan 1 karot dikisar sekali dan diminum jusnya. Kalau timun dan karot tadi besar buatlah 1/2 timun dan 1/2 karot. Kalau sakitnya masih ada mungkin minum 2 atau 3 kali sehari. Kemudian kalau reda sikit 1 kali sehari. Kalau reda lagi selang sehari. Dan amalkan seminggu sekali untuk selamanya, kerana badan kita ni dah tua, tak dapat nak proses asid urik. Kalau dan sihat, harus terus pantang makanan yang boleh menyebabkan gout.

Semalam saya jumpa kawan saya, minggu sudah dia diserang gout, ubat doktor dah habis, tapi masih belum baik katanya. Saya syorkan dia minum jus timun campur karot. Petang semalam dia minum, pagi tadi dia SMS, Alhamdulillah dah reda sikit.

Sekali lagi, kalau sakit, jumpa doktor, ikut nasihat doktor, makan ubat dan bertawakal. Yang lain rawatan alternatif kita hanya mencuba, Allah yang sembuhkan.

Artikel ini boleh disebarkan dan dikongsi secara percuma tanpa perlu kredit apa-apa. Saya tidak menyarankan mereka yang sakit gout mesti minum jus timun dan karot. Saya hanya berkongsi pengalaman.

2 comments:

 1. Terimakasih Kak Mah. Perkongsian yang bermanfaat.
  InsyaAllah serasi bagi setengah-setengah orang.

  Pahala lah ganjarannya, berkongsi faedah utk kebaikan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sallam Azie,

   Alhamdulillah, perkongsian ilmu....
   Mana tau ada yang ingin mencuba,
   dan serasi pula, InsyaAllah..

   Delete