Thursday, 23 June 2022

Rasa Nak Balik Kampung

 Assalamualaikum,

Selamat Pagi semua sahabat blogger Kak Mah, dan sahabat pengunjung setia Kak Mah.

Alhamdulillah setelah sekian lama, dapat juga kita berjumpa pada pagi ini. Begitulah kadang kadang Kak Mah ni sibuk tak tentu pasal, nak buka blog pun tak sempat apalagi nak update blog. Entri ni pun ambil masa empat hari baru siap, sekejap malam, sekejap pagi, haha, ok ini memang pagi, tapi dah pukul 12.51 tengahari, hehehe. Tu lah kadang kadang Kak Mah rasa kalau Kak Mah duduk di Kampung lagi selesa, munkin banyak masa terluang yang boleh Kak Mah gunakan untuk merealisasikan minat dan kesukaan Kak Mah.

Kak Mah ni suka berblog, suka berkebun, suka ternak ayam, itik, ikan, subhanallah seronoknya kalau apa yang Kak Mah inginkan ini tercapai.


Inilah keadaan kempung Kak Mah, setelah beberapa kali dibersihkan oleh anak-anak Kak Mah. Rumah pesaka dah runtuh dan dah dibersihkan.


Anak Kak Mah Pun nak buat rumah disini katanya, ok lah, perbincangan pun dijalankan.


Action!!!
Mana boleh tangguh rancangan baik.


Perkara pertama mesti buat, tebang pokok-pokok dululah.


Alhamdulillah dua pokok sekali tumbang, pokok mangga dan pokok kelapa dah tumbang. Sebenarnya ada 5 pokok kelapa tu, pokok manggis, pokok mangga, pokok rambai, pokok koko, belimbing besi, rambutan, mata kucing, semuanya terpaksa ditebang untuk membersihkan kawasan, lagipun pokok dah tua, akan ditanam pokok baru nanti In Shaa Allah.


Proses membuang akar pokok dan merata kawasan, Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.


Alhamdulillah siap juga akhirnya meratakan kawasan


Ini rumah jiran di seberang jalan, Alhamdulillah, Aamiin Ya Allah, semuga Allah permudahkan
urusan membuat rumah kami.

Ok, semuga berjumpa lagi di entri akan datang, terima kasih semua sahabat kerana berkunjung ke blog Kak Mah, Jangan lupa komen yer, dan terima kasih juga sudi komen. Hehe.

Jumpa Lagi,
Wassallam.

Monday, 13 June 2022

My Trip To Besut

 Assalamualaikum,

Semua sahabat-sahabat Blogger Kak Mah dan sahabat-sahabat Pengunjung Setia Blog Lipislady ini. Apa khabar sahabat semua. Kak Mah Alhamdulillah, dan dapat juga pagi ini mengunjungi Blog kesayangan Kak Mah ini.

Minggu lepas Kak Mah diundang oleh besan Kak Mah untuk menghadiri majlis perkahwinan anak saudara dia di Besut Terengganu pada hari Sabtu 4-6-22, dan kebetulan juga menantu dia mengundang juga untuk makan-makan dirumah kakak dia di Bachok pada hari Ahadnya. Alhamdulillah kedua-dua undangan anak Kak Mah sekeluarga dan Kak Mah sekali terima dengan sebaiknya kerana harinya berturut turut saja.

Alhamdulillah petang Jumaat kami terus bertolak selepas mengambil anak-anaknya di asrama. Kami bertolak dalam pukul 6.30 petang dan sampai ke Besut dalam pukul 11.30 malam


OTW, Alhamdulillah tak ada kenderaan, jalan clear.

Inilah tempat menginap malam pertama kami, kami pergi enam buah kereta, disini kami menginap untuk dua buah kereta. Alhamdulillah, selesalah juga. Tempat ni berhampiran Pantai Pachakan Kuala Besut, berjalan ke pandai dalam 5 minit sampailah.
Kumpulan kedua sebanyak 4 buah kereta tidur disini, Layaran Chalet namanya, ini betul betul ditepi Pantai Pachakan. Dari pantai Pachakan ini bolehlah nampak Pulau Perhentian Besar, Pulau Perhentian Kecil, Pulau Saji dan Pulau Rhu Kecik


Inilah Pantai Pachakan yang berlatar belakangkan Pulau Perhentian.

Inilah minat kanak-kanak kalau kesana, cucu Kak Mah tak sempat, masa terhad, sebab sampai pun dah tengah malam, lepas sarapan dah nak kena packing, pukul 11.00 pagi dah nak check out untuk menghadiri jamuan pernikahan anak saudara Tok Besan. Tengok ajalah sekejap jangan tak tahu langsung. Kesian Kanak-Kanak.

Kesian, nak mandi pun tak sempat, main main air je lah.

Ini Pantai Pachakan, jalan ke hadapan sikit Pantai Bisikan Bayu, Allah, tak sempat nak kesana. Sebab tujuan ke Besut ni nak menghadiri jamuan perkahwinan, yang lain lain tu tolak tepi dululah.

Bangunan kiri dan kanan ni adalah bangunan Layaran Chalet, besar juga ada dewan terbuka kalau nak buat majlis makan makan.

Ini pemandangan Homestay yang kami duduk

Layaran Chalet cantik juga kawasannya, dekat dengan pantai pula, seronok bebudak.

Tepat pukul 11.45 pagi kami berada di dewan jamuan, terus nampak pengantin.

Busy lah memasing mengambil makanan.

Sempatlah juga mengabadikan kenangan bersama Pengantin. 
Alhamdulillah, pukul 1.30 tengahari gitu kami terus bergerak ke Bachok
untuk menghadiri jamuan keluarga pula.

Alhamdulillah, nanti kita berjumpa di Bachuk pula yer.

Wassalam.

Monday, 23 May 2022

Resipi Taufu Fa Yang Sangat Simple Dan Mudah

 Assalamualaikum 

Semua Sahabat Blogger dan Sahabat Pengunjung Setia Kak Mah. Alhamdulillah kita berjumpa lagi tengahari ini. Kak Mah hari ni free sikit sebab hari cuti. Cuti Hari Hol bagi negeri Pahang.



Alhamdulillah, hari ini Kak Mah nak kongsi macam mana cara nak buat Taufu Fa cara mudah sekali. Tak perlu membeli kacang soya, rendam dan kisar lagi. 


Kita Perlu ada ini je, kotak besar sekali.


Buka dan tuangkan semuanya kedalam periuk.
Letakkan periuk atas dapur

Lepas tu tambahkan agar agar serbuk sebanyak 1 sudu makan,
Masukkan kedalam periuk air soya tadi, pasang api dan kacau terus.

Ni terus kacau sampai dia mendidih. 


Kacau dan kacau, sampai mendidih 3 hingga 4 minit. 
Tutup api, rehatkan sekejap

Salin kedalam bekas lain, sejukkan
dan masukkan kedalam peti sejuk selama 4 jam.

4 Jam kemudian boleh keluarkan dari peti sejuk,
Kaut kedalam mangkuk dan tuangkan air gula
yang kita buat sendiri.

Untuk buat air gula boleh gunakan gula merah,
masukkan setengah cawan dalam periuk, 
masukkan secawan air, didihkan, bila semua gula 
dah hancurlah rasalah kalau manis sangat, tambah air, 
kalau kurang manis tambah gula. Rasa hingga sesuai 
dengan lidah kita. Tutup apa dan sejukkan. 
Bila dah sejuk tapiskan kedalam bekas lain.
Boleh digunakan terus.



Alhamdulillah, inilah Taufu Fa yang sangat lembut dan sedap.

Semuga kita jumpa lagi.

Wassallam.


Monday, 9 May 2022

Masak Lomak Nenas Tanam Sendiri

 Assalamualaikum,

Semua Sahabat Blogger Kak Mah dan Sahabat pengunjung setia Blog Lipislady. Rasanya belum terlambat lagi yer untuk Kak Mah mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri untuk sahabat-sahabat semua. Alhamdulillah, Kak Mah lama bercuti ni, baru hari ini berkesempatan untuk menjenguk Blog Kak Mah ni.




Kak Mah percaya semua Sahabat rasa muak sekarang ni sebab terlalu banyak makan rendang, pulut dan kuih raya. Ok hari ini Kak Mah share menu makan tengahari Kak Mah semalam, Gulai Lemak Kuning Nanas rampai dengan ikan masin talang, wawww sedapnya. Ini boleh menghilangkan rasa muak kita sebab nanas mengandungi asid. Alhamdulillah.


Tengok ni, ini nenas yang Kak Mah tanam sendiri didalam pasu, dihadapan rumah Kak Mah. Semenjak mula tanam sehingga semalam, pokok nenas ini berusia 3 tahun, baru Kak Mah boleh menuai hasilnya, Alhamdulillah, buahnya pun semenjak mula mengeluarkan bunga sampai boleh petik, memakan masa lebih 4 bulan. Apa-apa pun hasilnya tetap lumayan.


Seronok dapat petik buah hasil tanaman sendiri walaupun duduk di rumah yang tidak ada kawasan untuk bertanam.


Alhamdulillah,
Semuga kita berjumpa lagi yer Sahabat.
Selamat berpuasa sunat Syawal semua.

Wassallam.





Saturday, 30 April 2022

Song Tam Untuk Berbuka

 Assalamualaikum,

Sahabat Blogger Kak Mah, dan pengunjung setia Blog Lipislady semua.

Alhamdulillah, hari ini adalah hari yang ke 28 kita berpuasa yer. Tak sedar kan, bila dah nak habis ni terasa sekejap je kita berpuasa, rupanya tinggal 2 hari saja lagi sebulanlah kita berpuasa. Alhamdulillah.

Hari ini Kak Mah keudara petang sikit, sekadar nak kongsi lauk berbuka puasa Kak Mah dua hari lepas. Bukan lauk yang grand sangat, cuma Kak Mah rasa ini lauk istimewa. Song Tam, makanan Thailand. Bagi Kak Mah sangat menyelerakan bila mendengarnya. Kak Mah dapat resipinya pun dari internet masa jalan jalan di internet.

Ini gambar yang Kak Mah dah siap buat. Boleh tahanlah rasanya sebab Kak Mah tidak menggunakan bahan yang sepatutnya. Tapi Alhamdulillah, Sedap, itu yang Kak Mah boleh katakan.

Ini je bahan yang Kak Mah gunakan, Ini untuk makan seorang yer.

1. Betik muda lebih kurang 3x2 inci
2. Mangga kecil 1 biji, mangga ratus tu
3. Timun sedang 1/3, dalan 2 inci
24. Cili padi dua ulas, kalau suka pedas boleh tambah


Ikan Sardin ni separuh,  Kak Mah bakar dan guna 1/4 je, selebihnya buat lauk. Resipi sebenarnya sos ikan, tapi Kak Mah tak makan sos ikan tu, Kak Mah letak ikan segar, hahaha.

Bawang putih seulas saja yer, limau nipis ni habiskan sebiji perahnya

Ni Kak Mah gunakan kicap masin biasa dan gula kabung sebesar ibu tangan saja. Resipi sebenarnya sos ikan 3 sudu makan gitu dan boleh gunakan gula perang atau gula putih biasa satu sudu makan.

Ni Kak Mah tumbuk, bawang putih, ikan bakar tadi dan gula kabung, tumbuk sampai hancur.


Masukkan bahan yang Kak Mah potong tadi, Betik, Mangga, Timun dan Cili kedalam mangkuk, masukkan bahan yang ditumbuk, bawang putih, isi ikan dan gula. Sediakan sedikit garam dan 4 sudu air larutkan garam dalam air, perahkan limau nipis tadi dalam 4 sudu makan, dan akhir sekali masukan kicap. Gaul gaul gaul.

Jangan lupa kacang tanah yang di tumbuk kasar. Kak Mah ni terlajak rajin, jadi Kak Mah guna kacang goreng yang berkulit tu aja, kupas kulitnya, buang selupatnya dan tumbuk kasar, hehe tak susah susah nak singai kacang. Kann. Lepas tu gaullah rata semuanya. Alhamdulillah.

Alhamdulillah, siap sudah Song Tam Kak Mah. Boleh cuba yer sahabat kalau teringin, 

Semuga kita jumpa lagi.

Wassallam








Thursday, 28 April 2022

Trip To Sarawak Part 2, Aktiviti Di Kuching

                   Assalamualaikum

Semua Sahabat Blogger Kak Mah Dan Sahabat Penggunjung Setia Blog Lipislady ini. Selamat berjumpa lagi semua, semuga semuanya ceria hari ini.

Alhamdulillah selamat berpuasa semua, In Shaa Allah lima hari lagi kita akan menyambut 1 Syawal, Selamat Hari Raya Aidil Fitri untuk semua, Maaf Zahir dan Batin sekiranya disini ada Kak Mah menyinggung perasaan sahabat semua.

Alhamdulillah juga hari ini Kak Mah nak kongsi lagi trip Kak Mah ke Sarawak bulan Februari hari tu. Bukan apa sekiranya sahabat belum berkunjung ke Sarawak dan berhajat nak ke Sarawak inilah diantara tempat yang menarik untuk dilawati ketika berada di Kuching. Kak Mah pun terhad masa juga nak mengunjunginya, cuma Kak Mah share tempat tempat yang Kak Mah sempat lawati aja.

First sekali Kak Mah diundang oleh saudara di sana untuk lunch tengahari di rumah dia. Alhamdulillah makanan Sarawak sedap sedap, dan menyelerakan semuanya.

Ini tumis rebung  dengan udang, kita biasanya buat gulai lemak kuning dengan udang. Tapi yang ini sangat simple dan sedap.
Ini Umei yang di buat dari ikan Empirang, kita munkin biasa makan Umei di semenanjung ini, tapi dibuat secara moden, tapi yang ini dibuat secara tradisional lagi. Iya sedap. Umei ni boleh juga di buat dari ikan ikan yang lain juga terpulang pada selera kita. Boleh juga dibuat menggunakan udang, sotong dan obor-obor.


Bagi Kak Mah ini paling istimewa dan exotik, tengok yang putih tu, itu ulat laut yang orang Sarawak panggil Ambal, di masak kari dengan kacang panjang. Di semenanjung orang yang tinggal di tepi laut munkin makan juga agaknya ulat ini, cuma Kak Mah tak tahu apa namanya yang dipanggil oleh orang semenanjung.


Jika ke Kuching jangan lupa bawak anak-anak ke sini yer untuk bergambar, dan jangan lupa juga masuk ke Muzium Kuching. Kak Mah tak masuk ke Muzium Kuching kali ini sebab baru lagi masuknya, dan kesuntukan masa pun yer juga.

Kat Sini pun jangan lupa berkunjung, Ni pusat jagaan Orang Utan. Tapi kalau nak pergi sini kena awal pagi sebab orang utan lapar lagi. Peluang untuk melihatnya banyak kerana dia keluar untuk makan.
Anak anak suka disini, dapat tengok orang utan.

Kannn, nakal mereka ni, kena hati hati.


Seronok tengok mereka ni, rasa tak nak balik.


Tengok, dia berani datang dekat kita, jangan bawak makanan nanti dia rampas. Staff pun ramah dan baik hati, boleh bergambar dengan kita dan boleh minta tolong ambilkan gambar

Ini tempat paling istimewa kalau kita nak cari makan sedap. Tempat ni namanya Telaga Ayer.

Kak Mah datang kesini semata mata nak cari ini, wawww Udang besar. Alhamdulillah. Murah je harga seekor RM 16. Tak habis makan seorang, besar lengan budak you, walau pun dah digoreng dengan salut tepung.

Penuh Pinggan.


Ini jeti Telaga Ayer untuk ke Pulau Satang untuk sight seeing seperti di bawah.


Boleh booking yer kalau ingin pergi nanti.

Alhamdulillah,  sampai sini dulu untuk kali ini. Kak Mah akan kongsi lagi nanti. Semuga kita berjumpa lagi di episod akan datang, sekali lagi Kak Mah ucapkan selamat Berpuasa, selamat Berbuka dan selamat buat kuih Raya.

Wassallam.