Thursday 5 February 2015

Tumis Labu Manis Dengan Bayam Merah

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, inilah menu orang baru sembuh dari demam.
Hampir 2 minggu kakmah tak selera nak makan nasi semasa demam
dan setelah sembuh dari demam.

Apa yang kakmah boleh makan hanyalah roti, kentang goreng
telor rebus dan sikit2 nasi berlaukkan budu. Sampai sekarang pun kakmah 
masih memerlukan budu untuk membuka selera dan sebagai lauk
harian.


Kalau lauk2 tumis air atau rebus2 seperti ini oklah juga,
adalah juga selera sikit menengoknya. Tapi 2/3 hari ni ok dah juga,
boleh dah makan apa2 lauk jangan yang lemak2 sangat
oklah.

Nak buat tumis air ni mudah aja,

ada labu yang dah di potong dalam semangkuk,
bayam dalam satu ikat, siang dan bersihkan
bawang merah seulas, kupas dan mayang
bawang putih seulas, kupas dan titik aja
ikan bilis dalam 6 ekor, buang tulang dan bersihkan,
air dalam 3 cawan,
sedikit minyak untuk menumis.

Caranya nak masaknya begini,

1. panaskan kuali, masukkan 4 sudu minyak dan panaskan
2. Masukkan bawang, bawang putih dan ikan bilis,
tumis sampai naik bau,
3. Masukkan labu, tumis lagi.
4. Masukkan air, masukkan garan secukup rasa,
5. Kalau suka gula boleh masukkan sikit,
biarkan sehingga labu empuk, tutup kuali supaya labu
cepat empuk,
6. Bila labu dah empuk, masukkan bayan 
biarkan sehingga bayam masak dan empuk
bleh diangkat dan hidangkan.
Sedap dihirup semasa sedang panas.

Alhamdulllah
Siap tumis labu dan bayam kita.

Boleh cuba, sedap gila...


Jumpa lagi
Wassalam.

2 comments:

  1. lama tak komen sini,akak demam ke? semoga lekas sembuh ye...sedapnyaaa org tak demam pun suka ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah demam baik dah, tinggal kerenah orang baru baik demam je lagi...

      Delete