Assalamualaikum,
Selamat malam, rakan alam maya kakmah, semuga dalam lindungan Allah selalu. Alhamdulillah bertemu lagi kita malam ni. Bulan Ramadhan tinggal dua hari saja lagi. Dikesempatan ini kakmah nak mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al Mubarak kepada rakan blogger, rakan alam maya dan sesiapa saja yang membaca ayat ini.
Alhamdulillah ini rupa pai yang kakmah buat petang semalam. Pai inti kastad dan topingnya buah-buahan, tak kiralah buah apa asal ada dalam dapur kakmah. First time kakmah buat pai, terliur sangat, jumpa saja resipi terus kakmah buat petang semalam tu.
Kalau nak cuba buat ni kakmah kongsikan resipinya.
Bahan A
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega
1 biji telor C
3 sudu gula icing
1. Gaul semua bahan ini jadikan doh, canai 0.5cm, letakkan dalam acuan pai, bakar suhu 180c
selama 20 minit,
Bahan B
1 biji telur A
1 cawan susu cair
4 sudu tepong kastard
5 sudu gula pasir
1 sudu teh vanilla
hiasan buah-buahan, mangga, anggur, strawbery, kiwi atau apa saja
1. Satukan semua bahan, masukkan dalam periok, masak api sederhana, sentiasa kacau dengan pemukul telur supaya adunan tidak berketul.
2. Kacau hingga likat, tutup api dan terus tuang kastard kedalam pai yang sudah masak. Hias dengan hirisan buah-buahan.
3. Sejukkan didalam peti ais, apabila sejuk boleh di potong dan makan.
Alhamdulillah, mudah saja.
Jumpa Lagi,
Wassalam.
puas hatiiii.. besar pai... :))
ReplyDelete