Friday, 14 April 2023

Nasi Ulam Pahang

 Assalamualaikum,

Sahabat Blogger Kak Mah dan Sahabat penggunjung setia Blog Lipislady,  Selamat berpuasa semua Sahabat. Hari ini adalah hari yang ke 23 kita berpuasa. Cuma tinggal 7 hari saja lagi kita akan berpuasa. Lepas itu Selamat Hari Raya lah yer Sahabat semua.

Dalam bulan puasa ni orang orang kampung di Pahang ni terutama belah Lipis, Jerantut, Raub dan banyak lagilah suka sangat bu8at Nasi Ulam.



Macam gini hah, sedap sangat ni, terutamanya kalau banyak Daun Manirnya dan daun Manir Rempah.




Ni diantara daun daun yang Kak Mah gunakan.
Daun Manir
Daun Serai Kayu
Daun kesum
Daun pegaga
Daun sisa Nabi,
Daun kunyit
Daun kaduk
Serai 
Bawang 
Halia 
Lengkuas
Dan jangan lupa ikan talang yang di goreng 
atau di bakar dan di tumbuk.
Kerisik secukupnya juga, makin banyak makin sedap kerisik ni
Juga lada hitam yang ditumbuk.

Hiris dedaun ulaman tadi seperti ini,
dan cincang serai, lengkuas dan halia seperti ini.

Jangan lupa ikan talang goreng/bakar yang ditumbuk

Dan lada hitam yang ditumbuk dengan garam siap siap.


Alhamdulillah gaulkan semua bahan dengan nasi putih 
jadilah seperti ini. Sedia untuk di makan.

Nasi Ulam Kampung.

Semuga Jumpa Lagi

Wassallam.







No comments:

Post a Comment