Monday, 19 October 2009

Bio Bete Weh

Hari Rabu yang lepas keh selamba aja meredoh ujan, kerana nak isi topak talipon punya pasal ujan pon keh rasa macam angin bayu yang bertiup aja. Baju yang basah kuyup pun tak terasa, yang pentingnya topak mesti diisi.

" Huiii selamba je you jalan dalam ujan yee" Tegur toke kedai topak. " Allah, ujan air bukan ujan batu, lagi pon ujan ni rahmat, buat apa nak elak..." Isshh buat apa plak keh ni cakap gini ke cina nih. Dia bukan tau rahmat ke tak rahmat bisik ati keh. " Bla, bla, bla." " Bla, bla, bla."

Dalam pada keh bersoal jawab dengan cina ni sedar tak sedar kami dah masuk ke fasa perbincangan yang agak serious tentang Islam, akidah, syariat, hakikat , tarikat, dan makrifat.
Semuanya cina nih tau. Pengetahuannya mengalohkan guru agama. keh sendiri pon tak boleh nok mengikuti apa yang dihujahkannya.

Siap dia menasihati keh supaya baca banyok buku agama supaya iman menjadi mantap, dan macam macam lagi yang orang Islam mesti lakukan untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT.

Keh mula rasa was-was sebab cina nih masih lagi semboh tokpekong. Ada lagi tokpekong kat sedut kedainya.

Lalu keh mengingati bahawa diantara tanda-tanda akhir kiamat adalah orang-orang yang bukan beragama Islam atau orang kafir akan lebih mengetahui tentang agama Islam dari orang islam sendiri..

Weh gementor rasanya hati keh, apakah kiamat akan terjadi dalam masa yang terdekat.

Tak lupa juge dia meminjamkan keh buku ini untok keh baca. " Baca dan fahamkan betol-betol yee" Pesannya pada keh.

Wallah hu allam...

Sekian Wassalam.

5 comments:

  1. kut ma'aloh cine bukan ker die teeh??
    karang bapok die DOLLOH hehehehe.......

    ReplyDelete
  2. Agok bete cakop en Yassin te..he he..
    Tapi tak mustahil..

    ReplyDelete
  3. Dema tu bacaje.. ketnya tak diamalkan.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum
    * En yassin, maaloh tok lah nye menyemboh tok pekong weh, kok die teh tengoh belajo minkin juge, pandai esok dia masuklah Islam....

    * En Relevan, insyaAllah lah sesama kite berdoa, bio betamboh lagi seorang umat Islam yek..

    * En. Endiem, entahlah, tapi sokmo jeh besedekoh...

    ReplyDelete
  5. keh rase meleikat te..nyamo..ihik

    ReplyDelete