RAKAN YANG SUDI MEMERIAHKAN BLOG INI

Thursday, April 3, 2014

Gulai Masam Sardin

Assalamualaikum,
Sallam ceria pagi Khamis,

Hari ni pagi pagi lagi kakmah dah memanas kuah
gulai masam sardin yang kakmah buat petang semalam.
Tujuannya untuk dicicah dengan lempeng sebagai
sarapan kakmah pagi ni.
Bila kakmah tayang kat FB, ada yang tak pernah rasa,
tak pernah buat gulai masam tempoyak sardin ni.


Teringin plak kakmah nak kongsikan resipinya
boleh kita rasa sama. Ok, jangan lengah lagi
inilah bahan2nya

1 tin kecil sardin cap ayam
2 sudu makan penuh tempoyak yang masam manis.
cili padi, ikut selera memasing
sedikit kunyit, garam,
3 tangkai daun kesum,
5 atau 6 ulas petai belah 2 kalau suka,
untuk rampai boleh guna tomato ceri
atau sebiji terung panjang
atau terung bulat, terung telunjuk
atau setengah biji timun masak.
Setengah keping asam keping.

Cara2nya

Tumbuk cili dengan kunyit hingga lumat,
masukkan kedalam periok dengan 3 cawan air
masukan tempoyak, kunyit sama ada serbuk
atau yangtelah ditumbuk dengan cili tadi.
Masukkan rampai terung atau timun,
setengah keping asam gelugur tadi.
Masak hingga mendidih dan masak,
Masukkan sardin kesemua kecuali kuahnya,
didihkan lagi, bila hampir masak
masukkan daun kesom, petai atau
tomato ceri. Didihkan lagi hingga semuanya
masak. Angkat dan boleh hidangkan.
Seperti biasa hidangan gulai masam ini sedap 
dimakan sewaktu dia betul2 sejuk
kalau nak makan tengahari, masaklah pagi
kerana kuahnya akan menjadi pekat
dan berperisa.

Selamat mencuba,
Wassalam.

2 comments:

  1. salam,
    lama tak singgah sini,sihat ke?
    sue pun tak penah buat gulai masam sardin ni..heheheh
    nanti nak try la

    ReplyDelete
    Replies
    1. W,sallam Cik Ngah,
      Hehe..boleh cuba, sedap memang sedap...

      Delete