Tuesday, 7 January 2014

Bersalin Dirumah Lebih SelesaAssalamualaikum,
Salam ceria pagi selasa buat semua rakan2 pengunjung blog kakmah, terima kasih kerana masih setia mengunjungi kakmah walaupun kakmah dah lama bercuti.

Alhamdilillah, anak kakmah yang sedang sarat mengandungkan anaknya yang ketiga dah masuk wad malam tadi, dan saat ini tengah menunggu masa untuk melahirkan bayinya, in shaa allah.

Lalu kakmah teringat plak pengalaman kakmah semasa melahirkan mereka dulu. Kakmah cuma ada 4 orang anak, 3 lelaki 1 perempuan. Dialah satu2nya anak perempuan kakmah. 2 orang bersalin di hospital, dua orang lagi bersalin di rumah kakmah sendiri.

Terasa macam kakmah nak berkongsi pengalaman kakmah ketika bersalin di rumah. Memang lebih seronok bersalin dirumah.

Kalau disuruh membuat pilihan sama ada nak bersalin dirumah atau dihospital, sudah tentulah kakmah akan buat pilihan untuk bersalin di rumah.

Teringat masa kakmah nak bersalin anak kedua dulu, dialah anak kakmah yang sedang sakit sekarang ni. Bila orang kampung dapat tau je kakmah sakit nak bersalin, seawal pukul 7 pagi dah ada orang datang menziarah kakmah. Bukan dua tiga orang, malah macam satu kampung yang datang, kakmah dengar riuh rendah kat luar bilik kakmah, dihalaman pun ramai orang lelaki yamg sedang berborak-borak.. 

Mereka pula bukan sekadar datang dengan tangan kosong, malah mereka membawa buah tangan masing2, ada yang bawa gula, teh, kopi, biskut, beras, kelapa, ikan kering, dan macam2 lagi, macam nak kenduri. Yang seronoknya mereka buat dapur kat laman masak air, bancuh kopi, dan masak barang2 yang mereka bawak.Kakmah sendiri pun sempat makan apa yang mereka masak sebelum melahirkan pada pukul 12 tengahari.

Bukan itu saja, yang perempuan pula bergilir-gilir masuk kebilik kakmah, ada yang mengurut perut, tangan dan kaki dengan penuh kasih sayang sambil membacakan apa yang patut,hilang segala kesakitan yang ditanggung. Yang lelaki pula silih berganti membacakan air tawar, untuk meredakan sakit kakmah dan memudahkan terbukanya pintu rahim supaya cepat kakmah bersalin.

Begitulah eratnya ukwah dan gembiranya masyarakat dulu2 apabila hendak menyambut kehadiran seorang bayi, sementelah pula emak kakmah masa itu seorang bidan kampung yang dah banyak menyambut kelahiran bayi dikampung kakmah.

ok lah, sampai sini dulu
Jumpa lagi
Wassalam.

1 comment:

  1. Sampai macam tu sekali Kak Mah..meriah macam nak kenduri ya.. tapi rasanya sekarang dah tak macam tu lagi kan..sekali air bah, sekali pantai berubah..mmmm..

    ReplyDelete