Friday, 11 November 2016

Kita Harus Tahu

Assalamualaikum,

Sallam subuh buat rakan-rakan blogger, pengunjung-pengunjung setia blog Lipislady ini. Pagi ni Kak Mah tersedar awal, pukul 3.30 pagi, agaknya dah puas tidur dan baring, sejak dua hari ni Kak Mah baring saja tak buat apa-apa. Nak rehat cukup untuk pulihkan kembali lutut Kak Mah yang sakit ini. Alhamdulillah hilang sikit sakitnya setelah berehat beberapa hari ini.

Kalau buat nasi lemak sedap ni, masak awal boleh keluar awal. S elalu Kak Mah keluar lewat sedangkan pelanggan ramai pada awal pagi. Semua tu kerana bergantung kepada kemampuan Kak Mah juga. Alhamdulillah.

Semasa berehat ni banyak kesempatan yang Kak Mah gunakan untuk berwhatsapp dengan group kawan-kawan dari sekolah Kak Mah belajar dulu. Dah dapat berwhatsapp ni hilang sikit rindu kat kawan-kawan masa sekolah ini. Biasalah group orang pencen rata-ratanya, disamping membincangkan isu semasa diselang selikan dengan ingat mengingati antara satu sama lain, itu yang sewajibnya. Diantara artikel yang di kongsi adalah yang Kak Mah nak kongsikan semula dengan kawan-kawan disini yang Kak Mah beri tajuk:

TAHUKAH KITA

1. Bahawa ikan Nun yang ribuan tahun lalu menelan Nabi Yunus As itu ternyata masih hidup sampai sekarang, bahkan sampai hari kiamat. Hal ini sudah dijelaskan didalam Al Quran : Andai Yunus itu tidak beristighfar tentu dia akan tinggal didalam perut ikan tersebut sampai hari kebangkitan.

2. Bahawa janin semasa dalam kamdungan perut ibunya, dia dilihatkan perjalanan hidupnya mula dari lahir sampai mati, kerana itu terkadang kita berkunjung kebeberapa tempat yang baru, tapi seolah-olah kita pernah berkunjung ketempat tersebut sebelumnya.

3. Bahawa disaat bersin, seluruh anggota tubuh kita berhenti berfungsi seolah mati, ini terjadi dalam hitungan detik, setelah itu berfungsi kembali normal, inilah sebabnya dalam Islam disunnahkan membaca Alhamdulillah setelah bersin, sebagai ungkapan syukur atas berfungsinya kembali seluruh anggota badan kita.

4. Bahawa menguap itu bukan tanda kita mengantuk, tapi itu adalah petanda bahawa tubuh kita memerlukan tambahan oksigen.

5. Bahawa memakan kurma dalam jumlah genap itu akan menghasilkan gula darah, kerana itu Rasulullah menganjurkan kita memakan kurma dalam jumlah ganjil, agar berubah menjadi karbohidrat.

6. Bahawa tepat setelah dikumandangkan azan itu adalah waktu yang mustajab untuk berdoa.

7. Bahawa tahukah kita dimana dosa-dosa kita diletakkan ketika kita solat. Nabi Muhammad SAW bersabda : "Sesungguhnya seorang hamba ketika menunaikan solat dia membawa serta semua dosa-dosanya, kemudian dosa-dosa itu diletakkan diatas kepala dan kedua-dua bahunya, maka ketika tiap kali dia ruku' dan sujud maka berjatuhanlah dosa-dosa tersebut."
" Wahai orang-orang yang biasa tergesa-gesa dalam shalatnya, tenanglah....dan tahanlah lebih lama ruku' dan sujudmu agar lebih banyak lagi berguguran dosa-dosamu"

8. Bahawa diceritakan ada seorang wanita solehah yang meninggal, maka tiap kali penduduk desa ziarah kuburnya mereka tercium harumnya mawar dari dalam kubur, kemudian suaminya menjelaskan bahawa isterinya itu semasa hidupnya selalu membaca surah al Mulk setiap mau tidur.
Sesungguhnya surah al Mulk itu menyelamatkan dari siksa kubur.

9. Bahawa ketika kita membaca ayat Qursyi setiap kali selesai solat, maka tidak ada penghalang antara kita dengan syurga kecuali maut.

10. Bahawa para Malaikat mendoakan kita ketika selesai Solat kerana itu janganlah terburu-buru untuk berganjak dari posisi duduk solat kita.

Semuga bermanafaat untuk panduan kita semua.
Amin Ya Allah.

Sekian 
Wassalam


No comments:

Post a Comment