Assalamualaikum.
Acu tengok akak2 nih, deme nih sebenonya tengoh meneran bubur lior. Bubur ni biasanya dibuat untuk menjamu tetamu yang hadir dimajlis bercukur rambut baby yang baru aja lepas pantang 40 hari.
Bubur lior untuk deme yang tak tau, ialah bubur cendol
bermasak yang diperbuat daripada tepung beras, yang digaul dengan misan yang telah dimasak untuk kuah bubur tersebut. Setelah digaul sebati dengan misan barulah diteran dengan alat yang seperti didalam gambo.
ngape gambo makcik pakai tudung pink ter gitu gaya....malu kot awok ambik gambo die....hehehe
ReplyDeleteterasa nak makan pulak
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDelete* Akak lagi tu cikgu, tapi dia ada pendinding..tak makan di gambo hehehe...sorilah kak zi...gurau aja...
* eL keh kala makan bubur nih 2 mangkok tak cukup, kala 3 mangkok tak abis....
bubur lior ni cukup popular di lepih
ReplyDeletetapi bebudok sekarang rasa jarang
doh berjumpa
alamak...
ReplyDeletedah lama mokde tak makan bubur ni, tapi buat seperiuk tak sama rasanya dengan buat sekawah kerana cukur jambul
bubur lior tu lawanya bubur jinak ke ? teringin juga nak merasa. kat mana ada jual?
ReplyDeletebest bubur ni..mmg feveret koi..kalo ander sebaldi te boleh abih lantok dek koi
ReplyDeleteweh...lama kash tak mamam bubur neh....
ReplyDeleteesok aok ande di rumah dok?..aok buat kawan terlior nih...
ReplyDeleteLipislady,. bubur ni ada ke dijual dipekan sari?
ReplyDeletetak pernah makan ni
ReplyDeleteKawan tok dapat nok bayang guane rupe bubur nih. Aok bubuh la gambor bubur yg dah siap. Kut la tempat kawan panggil nama lain..
ReplyDeleteSedap bubur ni..makan tengoh malam..
ReplyDeletebahaya makan bubur nie...sbb dia mboh jadi lior lepas makan
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDelete* Yerlah kerol, mana taknye, orang sekarang ni tak bercukur dah anok deme, pakai rambut bawok dari dalam perut tu terus kebeso...
* Yang sedaknye bubur cukur rambut juge mokde...
* nanti kala keh cukur rambut cucu, keh ajoklah aok en al-lavendari, buleh rasa, pree aja...ehh aok dah balik dah yee..kembali berbloger yek..
* hehehe..maru bete aok yek, sebaldi aok lantok, cirit weh en mazru, banyok kapo tuh...
Assalamualaikum,
ReplyDelete* Embohh en cik yassin, kesian ke aok yek..nanti mamamlah yekk..cukur rambut anok aok esok buat yek..bio orang lain tau dan rasa..
* keh ande sokmo dirumoh sha, tok gi kemana...
* Pekan sari lepih kadang2 ande, tapi tak sama hok buat dalam kawoh...
* Moh lah cuba makan daun bidara...sedak weh, mazru buleh makan sebaldi...
*
Assalamualaikum,
ReplyDelete* Dah kekenyangan makan keh terlupa nok amik gambo bubur dah masok, lain kali ek..En Idi..
* Hehehe...pas pagi esok senang nok kessungeiyek en relevan..
* Nama pon bubur lior, melior sungguh weh en fadh..
koi suka sangat bubur ni. Tapi payoh betul nok cari hak ready made. Nok buat sorang-sorang tak daye ke..
ReplyDeletekala stail kampung koi, sebelum makan kena bubuh santan sikit. Sedak sangat weh..
masa koi duduk kemaman dulu, rajin jugek beli bubur ni, tapi bentuk dan rasanye berbeza sikit. Jadi la, wat lepas perasaan. Tapi orang kemaman panggil bubur cace.
Assalamualaikum, Irabella, selamat datang, datanglah kelepih ari sabtu, ande jual kat pekan sari, akak tu buat buleh tahan rasanye...
ReplyDeleteNi time bulan pose..more di masjid kuala lano..banyak la orang bawok bubur lior
ReplyDeleteAssalamualaikum, jenuhlah aok makan yek cikgu lano...
ReplyDeleteMmg peberet koi dri kecik..
ReplyDeleteMacamana cara nk buat bubur lior ni
ReplyDeleteNak juga koi merasa bubur lior…saya org sabah…
ReplyDelete