Sunday, 17 May 2015

Rakaman Program Bukan Sekadar Resipi TV Al Hijrah

Assalamualaikum,

Selamat malam,
Semua dah tidur yee,
Kakmah plak sibuk baru nak update blog.
Tu dia, siapa yang selalu tengok TV Al Hijrah, terutamanya rancangan
Bukan Sekadar Resipi pasti kenal siapa beliau yang bergambar dengan kakmah ni.
Nama Ustazah ni kakmah dah lupa lah pula. Kakmah cuma ingat nama hujungnya saja
Ustazah Yati. Hehehe..


Siang tadi Kakmah dan rakan2 Ibu Tunggal Parlimen Lipis diundang untuk menjadi tetamu TV Al Hijrah untuk program Bukan Sekadar Resipi. Sebuah program masakan yang berasaskan makanan sunah tajaan Adabi Consumer. Di hostkan oleh ustazah ni. Rakaman untuk dua episod ini dan sempena bulan Ramadhan dan Hari Raya bakal ditayangkan pada 23 Jun 2015, bulan puasa dan pada Hari Raya Aidil Fitri yang ke lima. Jangan lupa tengok ye kawan2. Rakaman di buat di Masjid Sultan Mahmud Kuala Lipis.


Ustazah ni sedang masak jeli kurma dimana kurma merupakan makanan sunnah, dan diantara makanan kegemaran Rasullullah adalah kurma yang direndam dengan susu. Inilah diantara bahan-bahan yang digunakan oleh Ustazah Yati untuk membuat Resipi ini. Diantara sebab mengapa rancangan ini diberi mana Bukan Sekadar Resipi adalah selain dari memperkenalkan resipi dan memasak, ustazah juga banyak berceloteh tentang Rasullullah, akhlaknya, makanan kegemarannya, adabnya didapur selain dari berinteraksi dengan penonton.


Ini krew penerbitan sedang sibuk membuat persiapan sebelum rakaman sebenar di buat. Untuk dua episod memakan masa lebih kurang enam jam. Alhamdulillah selesai rakaman episod pertama kami di jamu dengan makan tengahari, Selesai episod kedua ada pula minum petang, alhamdulillah lagi, petang tadi hujan turun dengan lebatnya.

Semuga jumpa lagi
Wassalam

2 comments: