Wednesday, 6 May 2015

Gulai Maman Jeruk Dengan Daging Ayam

 Assalamualaikum,
Salam Maghrib sahabat2 blogger semua,
Kakmah baru lepas masak ni, semerbak bau maman jeruk ni buat
perut kakmah rasa tersangatlah laparnya.

Oh yee, kakmah petang ni masak gulai maman jeruk di rampaikan
dengan daging ayam, first time buat ni, biasanya dirampaikan dengan ikan.
Tapi nak rasa rampai dengan ayam pula. Ohh..sedap juga rasanya,
bolehlah, buat pedas2 sikit. Hemm..makan tak nampak telinga.

   Kakmah guna santan ni jee,
tak ada santan segar.

 Warna ni sebenarnya kuning kehijau-hijauan sebab kakmah
guna cili hijau, tapi gambar ni tak nampak hijau sangat.

   

Petang ni kakmah rasa besar hati nak kongsi resipi gulai kakmah ni
dengan kawan2 yang sempat singgah disini. Resipi simple je, semua orang
boleh buat.

Ok, bahan-bahannya

1 mangkuk maman jeruk, yang dah jeruk selama 3/4 hari
1 mangkuk isi ayam dari bahagian dadanya
1 mangkuk air campur separuh kotak santan
1 kotak santan seperti diatas
25 biji cili padi hijau
1 inci kunyit hidup atau 1 sudu teh serbuk kunyit
1 labu bawang besar sebesar bola golf
garam secukup rasa.
sedikit gula kalau perlu.
1 keping asam gelugur

Cara-caranya

1. Tumbuk cili dengan kunyit hingga lumat, masukkan kedalam periok
2. Tambah semangkuk air dan setengah kotak santan.Masukkan asam.
3. Masukkan ayam dan bawang yang dah dimayang
4. Jerang diatas api hingga mengelegak, kacau dan terus kacau.
5. Bila ayam sudah masak masukkan garam.
6. Masukkan maman jeruk yang dah ditoskan airnya. Basuhkan sedikit jika
tidak suka rasanya yang masam.
7. Masak sehingga maman masak dan lembut, tambahkan lebihan santan dan kacau lagi.
8. Rasa garamnya dan tambah setengah sudu teh gula kalau perlu.
9. Masak hingga pekat dan sedap rasanta, angkat dan hidangkan.

Semuga jumpa lagi,
Sallam Maghrib.


3 comments:

  1. Assalam kak. Sy memang suka gulai lemak maman jeruk. Selalu mak masak best sgt, beli kat pekan sari temerloh. Kalau kat pasar, payah juga nak jumpa maman ni. Thx kak share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsallam intan, alhamdulillah,
      boleh cuba resipi kakmah ni, simple je,
      tapi sedap..

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete