Assalamualaikum,
Rakan2 blogger, peminat blog kak mah yang setia,
Alhamdulillah hari ini Kak Mah kembali bersiaran setelah seminggu menghilangkan diri.
Bukan apa Kak Mah sibuk sikit sekarang ni.
Tempat Kak Mah ni sedang mengalami krisis air,
Kak Mah hari2 kena hangkut air, penatlah sikit,
nak online pun tak ada mood.
Dah tengahari macam ini pun Kak Mah dua beranak belum makan lagi. Perut dah terssa lapar
sangat. Hari ni Kak Mah tak berniaga, tapi leka
pulak mengemas rumah, membasuh pinggan
mangkuk, periuk belanga yang kotor.
Kebetulan ada donat lebih jualan semalam yang
Kak Mah frozenkan, Kak Mah goreng semula
dan makan ini ajalah. Kebetulan pulak sedap rupanya donat frozen ni, lebih seds p dari donat yang batu masak sebab dia rasa lebih rangup
diluarnya dan lembut didalam.
Untuk kawan2, adik2 dan anak2 yang masih
belum pandai nak buat donat mudah macam
Kak Mah selalu buat, ini Kak Mah kongsikan
resipinya yee..
Bahan2nya
Setengah kilo tepung
Satu kampit yiest muripan
5 sudu makan gula
Setengah cawan majrin pelangi
2 cawan air
secubit garam campurkan dengan
air dan kacau.
Cara2 nya
1. Gaul tepung dengan yiest
muripan dan gula hingga rata.
2. Masukan majerin dan gaul lagi hingga
menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukan air dan kacau dengan hujung
jari hingga rata. Apabila telah rata bolehlah
diuli hingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan selama 2 jam atau sehingga doh
naik 300 peratu
4. Apabila doh dah naik bolehlah di bulatkan
dan tepuk diatas tapak tangsn sebelum
dibuat lubang ditengahnya. Rehatkan selama 5 minit barulah dihorengkan sehingga masak.
5. Setelah sejuk bolehlah digaulkan dengan gula
yang telah di blend.
Untuk srtengsh kilo tepung ini boleh menghasilkan sebanyak 15 hingga 25 biji donat.
Bolehlah di makan sepatuh dan difrozenkan separuh untuk dimakan esok lusa.
Cara nak frozen, simpankan didalam plastik
dan di seal kan. Kalau tsk ada sealer boleh juga di
stsplerkan, Buangkan sedikit anginnya sebelum di seal.
Untuk memasak donat yang telah di frozen ini,
keluarkan dari peti sejuk biarkan donat lembut sebelum digoreng semula.Gula yang telah disalut itu bila telah mencair semula sewaktu proses mengoreng itulah yang akan membuatkan donat
menjadi rangup dilusr, tetapi masih lembut didalamnya.
Peringatan
Kalau nak simpan lama masukkan kedalam
ice box, kalau setakat 2 atau 3 hari
memadai hanya disimpan didalam peti biasa
Selamat mencuba
Jumpa lagi!
Wassalam.
No comments:
Post a Comment