Saturday, 26 February 2011

Melepas Gian.

Assalamualaikum,

Trip to Kuantan Selasa lepas bolehlah dikatakan trip melepaskan gian. Bukan gian apa weh, cuma gian makan makanan kegemaran aja. Apa tak nya sepanjang masa di sana kome asik makan2 aja. mana yang masak, mana yang beli, mana yang makan kat sana.

Ini salah satu dari makanan yang di sediakan sendiri oleh anak perempuan keh yang semakin rajin mencuba masakan terbaru. Makanan yang kat atas tu namanya.... keh pun dah lupalah panjang sangat. makanan ala-ala Prancis sikit, diperbuat dari ubu kentang, bawang, tomato dan yang paling tak ketinggalannya mentega dan cheese. Dan ada lagi bahan2 lain yang keh tak sempat tengok masa dia memasaknya.

Tapi sedaplah dan mengenyangkan. Makanan ni kome buatkan sarapan pagi sebelum keluar ke bandar Kuantan untuk urusan resmi keh. Belum pun sempat sampai ke bandar Kuantan adik yang sekarang ni dah menjadi kuat makan juga menyebut pulak pasal makanan dalam claypot. Apa lagi keh pun teringat juga makanan kegemaran keh sizzling ( betul ke dak ngeja ginih) memang keh minat sangat makan sizzling, last keh makan di Giant Kota Damansara 2 tahun yang lepas. Tapi taklah berapa sedap macam keh makan di Maju Junction, ori sikit kata adik.


Selesai semua urusan kome pun bergeraklah ke Giant Kuantan untuk melepaskaan gian masing-masing. Menu keh sudah pastilah sizzling, tu gambo ada kat atas. Nak komen juga tentang rasa, macam keh buat sendiri kat rumah aja, nak kata sedap taklah sedap sangat tapi boleh makanlah. keh makan jugalah sampai habis.

Adik dengan kakak dia pulak makan menda ini, Chicken Chop, tapi ada plak sos lada hitam kat atasnya, sedap juga. Tak jadilah adik nak makan claypot yang dia sebut2 sebelumnya. Hari esoknya kome masak2 sendiri, pagi2 lagi keh buat gulai masam campur2, labu manis, terung dan tomato, lupa nok ambil gambo, lepas tu kakak buat plak muffin, tak ada gambo juga. Pendek kata trip to Kuantan kami kali ini adalah trip masak dan makan. Alhamdulillah Allah murahkan rezki kami, apa saja yang kami inginkkan Alhamdulillah, dengan izinnya kami dapat.

Sekian, Wassalam.

16 comments:

  1. Salam..
    sizzling tu koi suka makan
    dengan nasik ganti mee..makanan
    barat tu nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  2. selamat ke kontan

    kome kala nye pegi ke giant te mesti makan mee hok deme mkn te, boleh laa...

    pandai anak deme masak yek

    ReplyDelete
  3. Salam, popalit yak makan sungguh deme hehehe.. payahlah nok turun berat badan kalau gitu :)

    ReplyDelete
  4. assallam LL..alhamdulillah dimurahkan rezeki..dapat makan apa yang diingin..
    akak tek pernha sekali pun makan mee sizzling tu..tah apa rasanya pun tak tau..

    ReplyDelete
  5. salam...
    amboi ni makan sakan ni....

    ReplyDelete
  6. Bestnya makan2, dah lama tak makan sizzling, dulu2 selalu makan kat care4 Wangsa Maju jer

    Coretan Terkini: Mama tentukan atau anak2 yg tentukan...Cartoon Network atau PHDC?

    ReplyDelete
  7. Koi jarang amat makan mende2 nih...sebelah jari pun tak abis kire lagi....

    ReplyDelete
  8. Oppsss....silapp...bukan sebelah jari...sebelah tangan...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,

    En Zul,
    Sesekali sekala makan makanan barat,
    nok merasa.

    AUC,
    Keh ni makin tua makin kuat makan,
    Tu berjangkit ke anok tu.

    AAP,
    Keh ni tengoh plan nok menaikkan timbang,hehehe
    Orang nok menurun ke timbang, keh nok menaikkan.
    terbalik.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,

    Kak Erna,
    Alhamdulillah, adalah sikit lain rasanya mee tu kak, aallah selera orang lama ni macam2, kena layan juga sekali sekala.

    Pak Long,
    terlanjur ada peluang bang..

    Anamarza,
    Alkak pun macam tu, sebab tu nak lepas gian.

    ReplyDelete
  11. Bab mengenyang ke perut memang koi suke amat weh.Sebak ter koi malas nok nimbang2 dah berat badan.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,

    Yas,
    bagus gak kalau macam tu,
    tak abis duit.

    Jejaka Desa
    kena juga timbang weh,
    karang terlebih timbang plak.

    ReplyDelete
  13. pendek kata, tak sempat lapar lah perut tu..

    ReplyDelete
  14. Salam weh..

    amboi menjamu sakan aok yak kak..

    ReplyDelete
  15. Sedak makanan gini..berasap..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,

    En Hishyan,
    Gitulah gayanya, kalau dah bertemu anak beranak,
    memang tak sempat rasa lapar langsung.

    En Mazru,
    gitulah gayanya, sementara masih sihat.

    En Relevan,
    betul kata aok tu, tu yang ketagih tu.

    ReplyDelete