RAKAN YANG SUDI MEMERIAHKAN BLOG INI

Monday, November 11, 2013

Kek Pelangi

Assalamualaikaum,

Syukur Alhamdulillah,
setelah sekian lama,
malam ni dapat jugalah kakmah
upload gambar dan seterusnya
update blog kesayangan kakmah ni.


Sebenarnya kakmah mengalami sdikit gangguan
semasa nak transfer gambar dari Hp kakmah
ke komputer, munkin disebabkan kakmah
ter uninstall drivernya, kakmah pun tak
berapa pasti.


Yang pastinya kakmah tak berjaya nak transfer gambar-gambar 
yang kakmah tangkap dengan Hp kakmah. Kalau nak update blog 
tanpa gambar kakmah jadi tak tau nak cerita apa...sedih tau
dah berapa lama dah kakmah tak dapat berblog.


Malam ni sesaja je kakmah nak kongsi sikit business 
kakmah yang terkini sekali, apa lagi kalau bukan 
business kek. Orang lain business kek lawa-lawa,
berhias indah, tapi kakmah cuma jual kek biasa aja.
Kek tradisional, kek pelangi yang mak mak dan
wan wan kita suka buat zaman dulu. Walaupunnya 
tanpa hiasan apa2 tapi rasanya sedap.


Mulanya kakmah cuma buat kek ini untuk dijual dikedai kopi
kawan kakmah, kakmah potong kecil2 macam kat atas tu,
dijual dengan harga 3 keping RM 1.00. Tak sangka pula,
bila orang dah mula merasanya, ramai pula yang tempah
suruh kakmah buat sebiji sebiji. Alhamdulillah, disini rupanya
rezki kakmah sebenarnya...kek yang sangat simple dan
sempoi ini telah menjadi kesukaan ramai.

Kepada sesiapa yang nak cuba buat tu bolehlah kakmah
bagi resipinya yee..

Bahan-bahanya

1 cawan Majerin Pelangi
1 cawan gula pasir
5 biji telur besar
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
2 camca sirap ros
pewarna merah dan hijau secukupnya

Cara-caranya
 1. Putar gula dengan majrin sampai separuh kembang
2. Masukkan telur satu persatu, sambil putar lagi
3. Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder
4. Bahagi kepada 3 bahagian,
1 bahagian masukkan sirap dan warna merah,
1 bahagian masukkan warna hijau,
1 bahagian warna asli
5. Sudukan kedalam loyang, secara berselang seli,
satu sudu sekali bubuh sehingga habis.
6. Bakar dalam api 180 darjah celcius selama 
30 hingga 40 minit. 
Kek ini biasanya masak dalam masa 30 minit,
jadi lebih baik di cucuk dengan lidi setelah dibakar 30
minit. Jika belum masak boleh teruskan sehingga
35 atau 40 minit atau hingga masak.

( Kek ini juga sedap dibuat menggunakan majrin 
berbanding menggunakan mentega )

Selamat mencuba

Wassalam.

1 comment:

  1. Saya suka kek macam ni...Tapi saya makan cecah air nescefe..hahaha

    ReplyDelete