Assalamualaikum.
Pagi tadi keh sarapan dengan pankek atau pon lempeng yang di perbuat daripada sagu rumbia, ori punya dari Sarawak, pehh..rasa macam berada di sarawak tahun 80an plak.
Buleh dimakan dengan ikan sardin yang telah dilenyek pas tu digoreng dengan bawang, bawang putih, cili dan asam limau, macam buat inti sandwich. Best weh lemok2 manis.
Dan buleh juge dicicoh dengan gula Apong atau gula yang diperbuat dari pokok Nipah, ala2 gula kabonglah gitu tapi gula nih cair, memang tak reti nok beku macam gula kabong, tapi rasanya lebih kau dari gula kabong. Kala buat bubur tak payoh letok gula putih lagi sebab dia manis terlampau.
Akhir sekali ni hah pembasuh mulut, sagu yang dah masok, kala silap pandang macam gam tepong ubi kayu, tapi rasanye weh huh, kala rasa sekali ketagih. Sagu nih makan dengan gula Apong juga.
Sekian Wassalam
Nanti kawan datang yak..sedak juge nampoknye mende makan ni..
ReplyDeleteCair air lior kash...ada lagi ker mekala kome dtg hehehehe? Dulu mok kawan penoh buat macam tu juge keknya sagu ubi kayu mmg best.
ReplyDeleteMeleleh la pulok air liur kawan nih....
ReplyDeletegone ke rasanya benda ter.,...koi teringin nak makan ....
ReplyDeleteKene kencing manis weh deme...Kang masuk wad pulok
ReplyDeleteaok nih buat kun teringat ingattttt..
ReplyDeletesdp nyer.. ulor2 le sini
ReplyDeletekoi nak merase weh..nt koi ke lepih aok belanje koi yek..
ReplyDeleteaduss..meleleh air liur...koi jamin mesti sedapnyer....ambuyat tu oak reti buat dok??lama dah koi teringin nak makan...walaupun nampok cam gam je!!
ReplyDeleteSedak weh.Kene pulok time ujan2 gini.Berlejeh air liur
ReplyDeletesedap ke..boleh buat mcm puding
ReplyDeleteAssalamualaikum, weh rodong2, lama keh bercuti dari membelog, bz sikit sari dua nih...
ReplyDeleteMusim hujan ini sedap juga tu.
ReplyDeletetak pernah la pulak teman makan benda nih..
ReplyDelete