Saturday, 21 November 2009

Sarapan Pagi

Assalamualaikum.

Pagi tadi keh sarapan dengan pankek atau pon lempeng yang di perbuat daripada sagu rumbia, ori punya dari Sarawak, pehh..rasa macam berada di sarawak tahun 80an plak.

Inilah dia rupa Pankek sagu


Buleh dimakan dengan ikan sardin yang telah dilenyek pas tu digoreng dengan bawang, bawang putih, cili dan asam limau, macam buat inti sandwich. Best weh lemok2 manis.



Dan buleh juge dicicoh dengan gula Apong atau gula yang diperbuat dari pokok Nipah, ala2 gula kabonglah gitu tapi gula nih cair, memang tak reti nok beku macam gula kabong, tapi rasanya lebih kau dari gula kabong. Kala buat bubur tak payoh letok gula putih lagi sebab dia manis terlampau.


Akhir sekali ni hah pembasuh mulut, sagu yang dah masok, kala silap pandang macam gam tepong ubi kayu, tapi rasanye weh huh, kala rasa sekali ketagih. Sagu nih makan dengan gula Apong juga.


Kala ada sapa2 nok rasa datang ke Lepih

Sekian Wassalam

14 comments:

  1. Nanti kawan datang yak..sedak juge nampoknye mende makan ni..

    ReplyDelete
  2. Cair air lior kash...ada lagi ker mekala kome dtg hehehehe? Dulu mok kawan penoh buat macam tu juge keknya sagu ubi kayu mmg best.

    ReplyDelete
  3. Meleleh la pulok air liur kawan nih....

    ReplyDelete
  4. gone ke rasanya benda ter.,...koi teringin nak makan ....

    ReplyDelete
  5. Kene kencing manis weh deme...Kang masuk wad pulok

    ReplyDelete
  6. aok nih buat kun teringat ingattttt..

    ReplyDelete
  7. koi nak merase weh..nt koi ke lepih aok belanje koi yek..

    ReplyDelete
  8. aduss..meleleh air liur...koi jamin mesti sedapnyer....ambuyat tu oak reti buat dok??lama dah koi teringin nak makan...walaupun nampok cam gam je!!

    ReplyDelete
  9. Sedak weh.Kene pulok time ujan2 gini.Berlejeh air liur

    ReplyDelete
  10. sedap ke..boleh buat mcm puding

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, weh rodong2, lama keh bercuti dari membelog, bz sikit sari dua nih...

    ReplyDelete
  12. Musim hujan ini sedap juga tu.

    ReplyDelete
  13. tak pernah la pulak teman makan benda nih..

    ReplyDelete