Wednesday, 10 March 2010

Ada Pulok

Assalamualaikum,

Terlebih dulu keh mintok maap pada rodong2 yang selalu mengunjungi blog keh ni sebab dah lama tak update blog nih, tah lah sejak akhir2 nih keh terlebih bz pulak. walau bagaimana pun terima kasih pada semua yang telah mengomen dalam entry yang lalu, mintok maaf juga sebab keh tak dapat nok membalas komen, insyaAllah ada masa keh balas yee...

Sebenornya beberapa hari yang lalu keh ada menerima ole-ole dari Sarawak, nih ada keh letok gambonya kat bawah untuk tatapan rodong2 semua.


Yang itam2 ni buah dabai, kedaan macam tempoyok, cuma warna itam, rasa masam2 lemak dan masin. Makan dengan nasik. Butirnya yang keras kelengking boleh kerat dengan parang amik isi dalamnya, buleh makan juga, rasanya lagi lemak. Rupa buoh macam kedondong hutan, tapi warna hitam, kalau nak makan celur dengan air panas, pastu gaul garam sikit, makan dengan nasik atau buleh dimakan begitu saja. kalau tak abis baru dibuat tempoyok yang macam dalam gambo diatas. namanya Tenpoyok Dabea.....

Yang ini nok kata derian bukan derian, nok kata cempedok bukan cempedok, tapi rasa macam derian..tapi lebih manis lagi. Rupa buah bulat sebesor buah sukun warna hijau, durinya lembut dan panjang. Orang sana panggil apa, keh tak tau, tapi orang lepih panggil derian tuang kala tak silap keh lah...

Ini terung Dayak, atau terung Iban, kat tempat keh ni panggil terung asam. Dulu masa kecik pernoh keh makan terung nih, sekarang nih tak ada dah...rasanya masam2 manis, kalau dah masok sangat macam dalam gambo nih rasanya ada macam ros sikit..sedak kala buat gulai masam tempoyok dengan ikan semilang...mentua lalu kat belakang grenti tak nampok.. melainkan dia tu pandang kebelakang atau ada mata dibelakang...

Ni buoh engkabang, rasa macam rasa kepayang sikit2, nak masap pun tak susah masak aja macam sayurlain,tapi lepas makan tu ada rasa getoh2 sikit melekat kat mulut, jangan makan banyoklah kala tak mulut buleh berkerebet dibuatnya..
Ok itu aja.
Sekian Wassallam.

17 comments:

  1. salam cik Kak ..
    wahh..byk nya mende makan pelik-pelik yek?
    koi rasanya kesemua tu tak pernah makan lagi
    hidup tak cukup completed lagi lah..he he

    ReplyDelete
  2. jaga2.....naik kilo awok kang akok........hehehehe

    ReplyDelete
  3. banyok makan... sedak nampok... ubat mane letok?

    ReplyDelete
  4. slm tuan romoh:
    keh giler ngat ke buoh dabei tu. 3 tahun lepas last keh makan sbb ande hal ke sibu. keknyer keh xtau pulok buleh buat tempoyok gitu.

    buoh mengkalak xde?

    ReplyDelete
  5. Salam Tuan rumah...
    Bz het deme yek...nok buat goner...
    kawan haram x penoh rasa bender gitu...utung aok berbaik ngan org Sarawak...dpat makan bernika bender..mekala x abis makan pos laa ke kash pulok hehehe.....

    ReplyDelete
  6. Tak ande kat sini ke mende2 gini...

    ReplyDelete
  7. kat serawak musim buah kot.

    ReplyDelete
  8. Penjelasan yang sangat jelas sampai terliurlah pulok

    ReplyDelete
  9. salam,

    gone gaye pun koi tetap gemor gulai keladi kemahang te jugek weh...terbaik..huhu

    ReplyDelete
  10. salam,
    Lipislady kwh dah lame tak dengo perkataan berkerebet tu, pepalih aok dah antik yek perkataan tu ye, biasa budok2 sekarang kate melekit, haha canggihnya bebudok sekarang becakak ye

    ReplyDelete
  11. Assalaumalaikum,

    * En Zul, Pelik bukan sebarang pelik, keh dulu tak minat makan menda gitu, tapi bila dah cuba berkali2 jadi ketagih pulok.

    * Al-man, akok ni kala bak makan tak pernoh tolok, tapi kilo tak naik2 jugek...

    * Memang sedak cemomoi, tapi ubat keh lebih sedak lagi, 2 kali sari mesti keh makan, punya kesedaknya...

    * Tau tak apa En Pie, mudoh ketagih menda gitu weh..buoh mengkalak tu tak berapa buleh terbang, nye mudoh layu lingsut...sampai kesini dari warna meroh terus betuko ke itam...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,

    * Lahhh kesian ke aok yek En Yassin, nantilah esok bila keh pegi ke sarawok keh bawok sikit ole2 untokaok yee, buleh rasa...

    * Jejaka Desa, keh rasa memang tak ande, ke deme tak bercara ke menda giteh, dah banyok sangat menda lain....

    * endiem, agok keh gitulah...musim buoh derian tuang....

    * Keh gemo gemo bete ke buoh derian yang isi kemerahan tu kak Aida...moh kita melancong ke Sarawak nok kak Aida, sambil2 makan2, tu belom lagi keh sebut Laksa Sarawak yang best, yang hanya terdapat di Sarikei...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum,

    * En Mazru, gulai keladi kemahang tu pun favourate keh tu, sedak met weh kala masak bubuh pulok petai barang sekeping dua...memenjas kata dek orant tua dulu2..

    * Abang Aji, memang antik perkataan tu, bebudok sekarang ni bukan nok menggunakannya dah, lama2 esok terus hilang dari kamus rasa keh...

    * Meicyber@sudu, hehehe...

    ReplyDelete
  14. salam, mokde dok pernah jumpa menda2 ter

    ReplyDelete
  15. Pak Man tak pernah jumpa lagi tuh.......tq lah.

    ReplyDelete
  16. Mekc nye demeh bz nalor giteh?..

    ReplyDelete