Saturday, 1 March 2014

Mee Kuning Buatan Sendiri

Assalamualaikum,
Alhamdulillah, dah lama kakmah tak buat mee kuning sendiri. Hari ini tercapai juga hasrat kakmah nak buat mee telur. Selalu kakmah buat mee kuning ni menggunakan kapur sirih je, kakmah tak mau guna air abu atau borik acid yang sepatutnya untuk buat mee. Tapi hari ini kakmah guna telor saja, jadilah dia mee telur.


Tak susah pun nak buat mee ni sebenarnya, kakmah rasa lebih selamsat lagi kalau kita buat mee ni sendiri dirumah, kita tahu apa yang kita campur dalam mee tersebut.Lagi pun tidak perlu simpan lama, rasa je nak makan mee terus buat, dah siap terus masak, kesegarannya terjamin.

Kepada yang teringin nak buat sendiri macam kakmah  tu ni kakmah kongsikan resipinya dan cara membuatnya.

Bahan untuk mee telur

2 cawan tepung gandum
2 biji telur 
Setengah sudu teh garam
Setengah sudu teh gula

Cara2 nya
Jerang seperiuk air dengan setengah cawan
 minyak kelapa hingga mendidih.
1. Gaul telur dengan garam dan gula
2.Masukkan telur kedalàm  tepung, uli hingga sebati
3.Dengan menggunakan mesen pasta seperti dalam 
gambar kakmah diatas mesen untuk ratakan doh.Saiz no 4
4. Bila dah rata dàn nipis, bolehlah dipotong
Menggunakan mesen bentuk bunga halus
5. Setelah siap dimesen bolehlah celur didalam air mendidih yang telah diisikan minyak yang telah disediakan terlebih dahulu.

6. Setelah mee timbul, angkat dan tuskan, apabila sejuk gaulkan lagi dengan 2 sudu makan minyak masak Dah pun siap.

Lepas ni tak payah lagi beli mee kuning
di kedai, buat aja sendiri.

Sekian, wassalam

No comments:

Post a Comment