Thursday, 6 March 2014

Sambal Pahang

Assalamualaikum,

Sallam ceria buat semua pengunjung blog kakmah yang dikasihi.
Alhamdulillah, pagi Khamis ini dapat lagi kita berjumpa sambil cerita-cerita sikit. Pagi ini Inn Sha Allah kakmah nak cerita pasal sambal pahang yang sedang hangat dipasaran. Sana sini kelihatannya orang bercakap pasal sambal Pahang.

Sebenarnya saambal pahang ni mulanya asalnya hanyalah makanan orang-orang kampung zaman dulu yang susah dan tidak ada pendapatan tetap. Ianya dibuat dari sambal biasa yang dicampur ikan bilis, bawang dan akhir sekali belimbing yang telah direbus. Asal namanya disebut orang kampung sambal goreng belimbing rebus.

Belimbing ini direbus tanpa menggunakan air hingga kering
untuk menghasilkan belimbing rebus yang cantik,
mestilah direbus dengan api yang 
kecil hingga airnya kering dan bewarna keperang-perangan.

Tapi dek kerana warnanya hitam, dan untuk memudahkan menyebutnya anak2 zaman moden ini menyebutnya sambal hitam sahaja. Sambal ini merupakan sambal kegemaran YM Tengku Puan Pahang, Tengku Hajjah Azizah dan beliau suka memasaknya. Untuk lebih komersial, beliau telah menukar nama sambal hitam ini  kepada Sambal Pahang dengan resminya. Sekarang sambai belimbing rebus, atau sambal hitam dengan resminya disebut Sambal Pahang. Orang Pahang yang membuat sambal Pahang ini ada caranya tersendiri, dan rasanya sangat unik dan sedap.

Mengapa belimbing buluh yang telah direbus itu berwarna hitam, pada hal asalnya setelah direbus belimbing itu akan berwarna keperang-perangan. Zaman dahulu orang memasak menggunakan dapur kayu dan diatas dapur tersebut dibuatkan para untuk menyalai ikan, daging dan sebagainya termasuklah untuk menyimpan belimbing rebus ini dan juga asam gelugur. Dengan cara ini belimbing yang dah direbus cepat menjadi hitam dan garing, kecut dan kering sehingga boleh bertahan ke musim belimbing berbuah sekali lagi iaitu dalam tempuh setahun. Biasanya belimbing buluh ini berbuah setahun sekali sahaja.

Sambal Pahang, daripada makanan orang miskin zaman dahulu, terus ke istana dan sekarang dia menjadi makanan dan lauk istimewa orang2 bandar yang inginkan makanan exotik dengan rasa yang unik. Kalau dulu siapa yang makan sambal hitam ini dianggap orang miskin yang tak mampu membeli lauk, tapi kini sambal Pahang sudah menjadi hidangan istimewa setiap rumah dan dimajlis-majlis resmi dan semakin menjadi rebutan dan telah berlegar dipasaran internet. Alhamdulillah.

Kakmah boleh menghabiskan dua hingga tiga kilo sambal pahang sehari dijual di pasaran internet dan permintaan tidak pernah putus. Cuma bekalan belimbing hitam aja yang menjadi masaalah kakmah.

Itulah ceritanya sambal belimbing rebus sehingga menjadi Sambal Pahang, kebanggaan orang Pahang.


Untuk sahabat-sahabat blogger dan pengunjung blog kakmah yang dikasihi, disini kakmah sertakan resipi Sambal Hitam ini, boleh cuba kalau ada kelapangan. Semua sukatan disini hanyalah anggaran sahaja kerana semuanya bergantung kepada kualiti belimbing rebus dan jenis serta tahap kepedasan cili yang digunakan, walau bagaimanapun sukatan ini adalah yang terbaik.

Bahan2 yang diperlukan.

1/2 pot cili padi
2 cawan ikan bilis
10 hingga 12 biji bawang besar
1 cawan belimbing rebus ( hitam )
sedikit gula
1 cawan minyak untuk menumis.

Caranya,

1. Bersihkan cili dan blend hingga hancur,
2. Masukkan 3 ulas bawang yang dah dipotong blend,
3. Masukkan setengah genggam ikan bilis blend,
4. Masukkan belimbing hitam, blend.
5. Goreng ikan bilis selebihnya sehingga masak, angkat dan ketepikan
6. Hiris bawang selebihnya dan ketepikan.
7. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis alatan yang telah di blend.
8.Apabila dah agak kering masukkan ikin bilis yang dah digoreng dan bawang yang dah dihiris.
9. Masukkan juga satu camca gila.
10. Kacau hingga kering, ankat dan sedia untuk dimakan.
Masakan ini tidak perlu garam kerana ikan bilis dan belimbing yang telah masin membuatkan sambal ini cukup masinnya.

Selamat mencuba.

Sekian,
Wassalam.

6 comments:

  1. Selalu dengar tentang sambal hitam ni, tapi tak pernah rasa kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam che mid,

      Cubalah buat, tu kakmah dah bagi resipi,
      kat Lipis banyak orang jual belimbing hitam,
      kalau malas nak buat order dengan kakmah je,
      haha.

      Delete
  2. Hehe, Che Wie orang mana, biasa makan sambal hitam ke?

    ReplyDelete
  3. salam, saya org ulu cheka. biasa sgt la kak. Stok pn byk ngat lagi.

    ReplyDelete
  4. Salam..kami ada menjual Sambal Belimbing Hitam Siblings Homemade...Jika berminat boleh hubungi kami atau melawat fb dan blog kami...

    Roslina - 013 9945803...

    Facebook :https://www.facebook.com/pages/Sambal-Belimbing_Siblings-Homemade/684402898275573

    Blog : http://siblingshomemade.blogspot.com/

    100 gram - RM6.00
    200 gram - RM11.00
    500 gram - RM27.00
    1 kg - RM50.00
    *Tidak termasuk postage.
    *COD - Sekitar Kuala Lipis dan Raub...

    ReplyDelete