Sunday, 6 March 2016

Mee Geti @ Spegathi Màlaysia Versi Kak Mah

Asalamualaikum,

Selamat berjumpa lagi rakan-rakan blogger Kak Mah,
Pengunjung-pengunjung dan peminat-peminat blog kakmah
ini. Apa khabar semua, dah makan tengahari ke belum.

Kakmah dah makan tegahari, nasi lemak lebihan jualan pagi tadi.
 Alhamdulillah.
Kepada kawan-kawan yang belum makan tengahari tu apa kata
hari ini kita cuba resipi yang Kak Mah olah dari resipi sebenar
Spegathi. Betul tak ejaan Kak Mah ni, hehe.



Walaupun dah di olah cara malaysia tapi rupa tak banyak sangat
bezanya dan rasanya alhamdulillah, sesuai dengan selera Melayu
Kak Mah ni. Mee Geti ni pun keluaran orang Melayu, sama aja
rasanya dengan spegathi yang kita beli di kedai dan pasaraya tu


Mee ni Kak Mah buat untuk makan 4 orang.

INILAH BAHAN-BAHANNYA

1. Setengah bungkus Mee Geti, Kalau nak makan lebih rebuslah lebh sikit.
2. Satu cawan daging ayam direbus dengan satu cawan air, kisar kasar
3. Dua ulas bawang besar atau satu ulas bawang holland potong dadu
4. Satu biji tomato potong dadu
5. Setengah cawan tomato sos atau tomato puri
6. Empat atau lima tangkai cili kering, (ini yang kakmah tak boleh tinggal.)
7. Garam secukup rasa
8. Satu Tangkai daun sup dan satu pokok daun bawang.
9. Tiga sudu makan minyak masak dan satu sudu makan mentega.



JOM MASAK

1. Mula-mula kisar cili kering dan panaskan minyak didalam kuali,
2. Tumis cili kering hingga masak 
3. Bila cili kering dah masak masukkan mentega, kacau sebati
4. Masukkan bawang kacau.
5. Masukkan tomato puri atau tomato sos. Kacau.
6. Masukkan daging ayam yang dah di kisar, kacau lagi
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Masukkan tomato potong.
9. Rasa garamnya, kalau perlu boleh tambah sikit gula.
10. Kalau terlampau pekat boleh tambah sedikit air.
11. Kalau dah masak bilah angkat, tuangkan di atas mee geti.
10. Hias dengan daun sup dan daun bawang.

Sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba.

Jumpa Lagi

Wassalam.

No comments:

Post a Comment