Tuesday, 11 June 2013

Cup Cake Oren.

Assalamualaikum,

Selamat bertemu lagi pada petang selasa yang permai ini.
Pastinya Puan-puan yang bekerja tu sedang bertungkus 
lumus menyiapkan kerja kerana sebentar saja lagi dah 
nak habis masa bekerja. Tapi kalau yang kerja kat 
rumah tu, macam kakmah ni hah, pastinya kerja tu
tak akan ada habisnya, kecuali malam nanti setelah
mata mengantuk.


Tapi kakmah plak sentiasa adakan masa untuk berhenti 
dari kerja yang agak-agak memenatkan dan boleh ditangguh
untuk membolehkan kakmah berehat dan mengetuk keyboard
ini atau menonton raancangan kegemaran kakmah di Astro.
Apa lagi kalau bukan rancangan masak-masak,
di Asian Food Channel dan TLC nama singkat je,
Dari situlah tumbuh minat kakmah nak memasak.
Tak kiralah masak apa, lauk ke atau kuih. Ditambah 
pula kakmah rajin berjumpa dengan blog-blog
yang memaparkan masakan yang enak-enak dengan
hiasan yang menarik, teringin betul kakmah nak
mencubanya.


Kakmah memang minat makan kek, apa lagi kalau
kek-kek yang sedap. Bila tengok orang buat cup cake
yang cantik-cantik teringin pulak kakmah nak mencuba.
Tapi tanpa ilmu tak berani juga nak mencuba takut
nanti membazir bahan saja. Untuk itu kakmah
berusaha untuk belajar melalui otai-otai yang
ramai kat internet ini.


Dan inilah hasilnya, hari ini kakmah dah berjaya menyiapkan 
cupcake oren dengan hiasan icingnya sekali. Alhamdulillah 
menjadi, walauapun dekorasinya masih berterabur
memandangkan kakmah masih tak ada idea nak hias
macam mana, tapi asasnya kakmah dah tahu. Alhamdulillah,
disamping itu kakmah juga dah berjaya menyediakan 
kek marble coklat oreh, hasil dari lebihan adinan
cupcake oren kakmah.

Syukur dan gembira sesangat..
Alhamdulillah berjaya.

Semuga jumpa lagi,
Wassalam.

2 comments:

  1. Okay la tu kak Mah, lepas ni buat lagi dan lagi, tentu hasilnya lebih cantik dan menarik lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam che mid,

      Yerlah cik mid, kalau dah tahu bahan2nya
      dan cara membuatnya, senanglah nanti
      nak buat berulang kali, InsyaAllah.

      Delete