Friday, 4 March 2016

Gulai Lemak Pegaga Kampung Dengan Ikan Bilis

Assalamualaikum,

Tengahari semalam kawan Kakmah hantar
daun pegaga, Kakmah tak tau nak buat apa,
Maklumlah, gigi pun dah tak berapa nak ada,
kalau ada pun yang atas dengan yang bawah
tak ngam, nak kunyah apa-apa pun
tak boleh.

Kebetulan tengah hari semalam kakmah tak 
masak nasi, makan mee lebihan jualan
yang tak laku aja, 
Petangnya kakmah masak nasi, 
tak tau pulak nak buat lauk apa,
Dalam peti ais cuma ada seekor ikan.

Tiba-tiba datanglàh idea nak buat masak
lemak pegaga ni, sedàp juga kan.

Ini cara kakamah memasaknya.



BAHANNYA

1 ikat pegaga
5 ulas cili padi ( kalau suka pedas tambahlah )
1 ulas bawang merah
1 batang serai
1 inci kunyit
1 cawan santan tambah 1 cawan air
10 ekor okan bilis, buang kepala, peut dan tulang, bersihkan.
garam secukup rasa

CARANYA

Bersihkan Pegaga, potong daunnya dan batangnya serta akarnya
sekali sepanjang 1 inci, bersihkan dan tuskan.

Bersihkan kunyit, cili, bawang dan ikan bilis dan kisarkan bersama dengan 
santan dan sedikit air.

Masukkan kedalam periok, tambahkan air dan santan selebihnya, 
masak hingga mendidih baru masukkan pegaga.

Tambah garam secukup rasa dan tutupkan api dan angkat dari
dapur setelah pegaga layu.

Sedia untuk dihidangkan.


Selamat Mencuba.

Jumpa Lagi.

Wassalam

No comments:

Post a Comment