Wednesday 16 March 2016

Gulai Masam Ayam

Assalamualaikum,

Hari ini Kak Mah buat gulai masam ayam pulak.
Hari-hari lauk ayam, sampai tak tau nak masak apa.
Kak Mah rasa gulai masam adalah pilihan terbaik


Gulai masam ni adalah masakan termudah dan termurah.
Bahannya semua dah ada kat dapur.
Gambar kat bawah ni adalah bahan yang wajibnya.


Blend kesemuanya bahan diatas dengan air secukupnya,
kecuali asam keping tu. Tambah air kalau agak kurang
bila dah masukkan ayam kedalam periok atau belanga.
Masaklah hingga ayam empuk. Nak masak ayam ni jangan
terlalu banyak air, hilang manis ayam tu nanti, 
Kuahnya biarlah sehingga ampuh ayam sahaja.


Kalau dah nak masak tu tambah setangkai dua daun kesum
dan satu kelopak bunga kantan buat penambah perisa.
Kakmah tambahkan sehelai daun kunyit saja.
Alhamdulillah, sedap.

Semuga Jumpa Lagi,
Wassalam.

No comments:

Post a Comment