Monday, 3 October 2016

Khasiat Kulit Kayu Manis

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, hari ini kak mah bersiaran pagi sikit.Azam tahun baru, hehe.

Sebenarnya pagi ini bila terbangun dari tidur tadi kak mah rasatekak kak mah perit dan seperti rasa nak batuk pun ada, nak selsema pun ada.Lalu kak mah teringat sesuatu. Beberapa bulan yang lepas kak mah pernah di serang selsema yang teruk, disertai dengan demam sekali. Risau juga kak mah, tak dapat nak berjual nasi lemak.

Dalam pada kak mah mencari ubat alternatif yang sesuai anak sulung kak mah syurkan supaya kak mah minum teh yang dicampurkan dengan kulit kayu manis.

Alhamdulillah, kata pepatah orang zaman dulu, macam kunyit dengan kapur, baru dua kali minum, selsema kak mah terus hilang. Itulah khasiatnya kulit kayu manis ini. Boleh mengubati selsema. 

Tapi ini cuma ubat alternatif, kalau setelah minum air kulit kayu manis ini selsema masih belum sembuh juga, jangan kecewa atau mengatakan bahawa petua ini bohong kerana selsema ini ada bermacam jenis, tidak semua boleh diubati dengan mudah. Munkin kes kak mah ini hanya selsema biasa bukan kronik atau akibat dari penyakit resdung atau jangkitan lain.

Walau bagaimana pun tidak salah mencuba, kerana berubat herba dan perubatan alami ini amat baik untuk tubuh kita.

Melalui pencarian kak mah selama ini juga, kak mah dapati ramai pakar-pakar herba dari dalam dan luar negara mengakui bahawa kulit kayu manis ini banyak sekali khasiatnya, ini termasuklah untuk merendahkan glukos dalam darah dan sesuai sekali di minum oleh penghidap kencing manis, kerana kulit kayu manis mengandungi insulin asli yang boleh membantu mencerna glukos untuk menjadi tenaga.

Cuma bagi kak mah mencuba sesuatu yang baik itu harus kerana kalau tak cuba tak tau.

Inn shaa Allah, boleh cuba kalau nak tengok hasilnya.

Semuga jumpa lagi

Wassalam

No comments:

Post a Comment