Friday, 2 February 2018

Diet Ketat

Assalamualaikum rakan blogger, rakan maya kak Mah, Apa khabar semuanya, semuga anda semua berada didalam sejahtera selalu adanya. Alhamdulillah.

Kak Mah sebenarnya sedang menyemak entry entry kak Mah yang lalu, tetiba terbaca entry dua tiga hari lepas. Dalam entry tersebut kak mah ada menyatakan yang kak mah sedang mengamalkan diet yang sangat ketat.

Apakah diet ketat yang kak mah perkatakan itu dan apakah khasiatnya. Dalam entry-entry yang terdahulu kak mah ada menyatakan yang kak mah ni penghidap hipetitis type 2 dan darah tinggi yang agak teruk juga, disamping itu juga kak mah ada sis, semuanya kak mah dah nyatakan dalan entry yang lalu.

Tujuan diet ketat yang kak mah amalkan ini adalah semata-mata untuk menurunkan tahap glukos dalam darah ke tahap normal disamping menurunkan tekanan darah juga.

Ternyata kedua penyakit ini ada kaitannya dengan makanan yang kita ambil heri-hari. Kak Mah bukanlah pandai sangan tentang bab makanan ni, tapi akibat terlalu lama berjumpa doktor dan setiap kali berjumpa doktor, mereka akan bagi beberapa tips untuk menurunkan glukos dalam darah dan menurunkan darah tinggi, kak mah ambil kesimpulan dan cuba berdiet dengan sempurna, alhamdulillah usaha kak mah tidak mengecewakan.


Kak Mah memang tak pandai dan tak tahu menahu langsung membaca keputusan diatas ini, tapi menurut doktor yang merawat kak mah tempuh hari, keputusan ini adalah terbaik sepanjang beberapa tahun kak mah menghidap kencing manis. Alhamdulillah, memang beberapa minggu sebelum pergi berjumpa doktor kak mah mengamalkan diet ketat tersebut.

Macam mana kak mah mengamalkannya. Sepanjang dua minggu Kak Mah kurang makan nasi, Kurang makan mkanan yang mengandungi karbohidrat. Iya karboidrat memang pemacu kepada tingginya glukose dalam darah. Sebarang makanan yang mengandungi karbohidrat kak mah kurangkan malah kadang-kadang seharian kak mah tak makan makanan yang mengandungi karbohidrat.

Apa yang kakmah makan kalau tak boleh makan nasi, iya kak mah cuma makan , dua biji telur untuk sarapan, lauk dan sayur untuk makan tengahari, kekacang untuk minum petang, lauk dan sayur untuk makan malam. Itu saja.


Ini sarapan pagi kak mah.

Sesuatu yang kita perlu tahu tentang karbohidrat, ia terdapat didalam nasi, gandum, barli, gula, ubi-ubi seperti ubi kentang, ubi kayu, ubi keledek, ubi keladi, jagung dan sesetengah buah buahan tempatan seperti durian, rambutan, betik dan banyak lagi, cuma kuantiti nya saja yang berbeza. Karbo juga terdapat didalam sayur-sayuran tempatan. 

Ada yang berkata, dia didalam diet, tidak makan nasi kerana mahu menguruskan badan, tapi dia makan roti. Ini silap sebenarnya, menurut kajian yang pernah kak mah baca, karbohidrat didalam tepung lebih cepat mengemukkan dari karbohidrat didalam nasi. Jadi dari situlah kak mah ambil keputusan untuk tidak makan nasi dan makanan yang diperbuat dari tepung, kerana didalam telur yang kak mah makan pun sudah mengandungi karbohidrat yang diperlukan oleh tubuh kak mah.

Setakat ini kak mah masih belum berjaya seratus peratus mengamalkan diet ini semata-mata kerana nasi adalah makanan ruji kita orang melayu, kak mah rasa sangat tidak sempurna jika sehari kak mah tak makan nasi, cuma sekarang ini jumlahnya telah kakmah kurangkan kepada separuh dari yang biasa kak mah makan.

Kak mah rasa setakat inilah dulu perkongsian kak mah, nanti ada perkembangan yang baru kak mah kongsikan semula.

Semuga berjumpa dilain kali, sallam sejahtera buat teman-teman kak mah yang di kasihi.

Jumpa Lagi

Wassalam.

No comments:

Post a Comment