Saturday, 3 March 2012

Kek Cawan Pisang atau Muffin Pisang.

Assalamualaikum,

Selamat bercuti dan bergembira bersama keluarga.
Tak kiralah apa pun nak panggil, 
muffin ke cup cake ke, janji kek saya masak
dan sedap dimakan.


Malam tadi, selesai buat bahulu orang tempah,
tekak teringin plak nak makan kek pisang, kebetulan 
pisang masih ada 2 biji.


Saya pun terus sediakan bahan-bahannya
mudah aja, semua dah sedia ada kat dapur,
* Tepung gandum 1 cawan aja, tidak terlalu penuh,
* Gula perang setengah cawan
* Majerin pelangi setengah cawan
* Telur A 1 biji
* Pisang montel 1 setengah biji,
* Minyak masak 4 sudu makan
* Madu 1 sudu makan,
* Esen Vanilla setengah sudu teh.
* Soda bicarbonate dan baking powder
masing2 1/4 sudu teh.


Nak buatnya lagi mudah,
* Pukul gula dengan majerin sampai kembang,
* Masukkan telur pukul sampai sebati,
* Masukkan esen vanilla, minyak dan madu pukul lagi
* Masukkan pisang yang telah di potong kecil,
Pukul perlahan hingga semuanya sebati.
* Ayak tepung dengan BP dan Soda Bic kedalam 
adunan, kuap balik dengan senduk hingga rata.
* Sediakan cawan kertas dan sendukkan 
adunan kedalam cawan sebanyak 3/4 cawan. 
* Bakar didalam oven dengan kepanasan 180c 
selama 20 hingga 25 minit.


Ok dah pun masak,
Untuk cawan yang berukuran 5cm d.
bolehlah dapat 12 cawan.
malam tadi sebelum tidur saya dah langsaikan 4 cawan 
hehe..lapo bebeno..wehh..

Sebelum berundur, ini pesanan ikhlas saya,
kalau nak cuba resipi ni boleh,
rasa memang sedap, jadi pun elok,
cuma saya tak tau nak bagi nama apa,
muffin ke atau kek cawan,
sebab resipi ni saya reka2 sendiri aja.

Oklah, saya undur diri dulu,
kena tengok bahulu kat dapur,
takut jadi bahulu hitam plak nanti.

Semuga jumpa lagi,
Wassalam.

14 comments:

  1. Assalamualaikum LL

    Aduh, rajin sungguh..
    Kakya kan, nak buat kuih lompang, Dari hari ke hari, tak jugak buat...

    Mah..cemana pun jgn lupa resepi nasi dagang eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam DO,

      Tu pun dah lama juga mengidamnya,
      cuma baru malam tadi dapat buat,

      Ok resipi nasi dagang,
      insya Allah, dah lega sikit ni,
      nanti saya bagi...

      Delete
  2. Salam kak,

    Suka tgk akak ni rajin betul... Kek pisang siap dlm cup lagi...comel2 je...bila lah saya nak pandai ni...huhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Marya,

      Terima kasih, hehe. tapi jangan puji
      sangat akak ni Marya, nanti naik tocang.

      Delete
  3. tak kisah panggil apa pun janji sedap. tiba-tiba jadik lapau plak tengok kek/muffin pisang ko tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Cik Ina,

      Tulah, sepagi-pagi ni saya dah habiskan hampir kesemua kek tu, tinggal 2 cawan aja lagi, biar pun orang kata tak sedap, saya tetap kata sedap..haha..

      Delete
  4. salam
    wahhhh sedapnya buat minum ptg,dgn teh o panas2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Kamsiah,

      Tak cakap awal2 nak tapau,
      dah habis laa plak..

      Delete
  5. assalam LL..bila terasa nak makan..bahan pulak ada..terus menjadi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Acik,

      yee, saya ni suka mencuba, jadi tak menjadi,
      saya tetap kata jadi juga, asaal masak boleh makan..hehe..

      Delete
  6. hati-hati berundur tu .. nanti eksiden pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Tuan Haji,

      Ini bukan undur sebarang undur,
      Undur sambil langkah diatur..

      Delete
  7. namakan kek cawan kira tradisional sket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam Cikgu PCL,

      Ok gak tu,
      Kek Cawan Pisang

      Delete