Saturday, 16 May 2015

10 Kebaikan Buah Nenas

Assalamualaikum,

Sallam Israk Mikraj buat sahabat2 kakmah semua.

Sallam Pagi Sabtu rakan2 blogger dan pengunjung blog kakmah semua. Semuga anda sihat dan ceria-ceria sahaja di pagi yang berbahagia ini. Kakmah pun alhamdulillah sihat dan cera selalu. Kepada yang tak ceria tu cari-carilah aktiviti yang boleh membangkitkan kembali mood yang boleh mendatangkan keceriaan. Kalau tak sihat tu jangan lupa makan ubat ikut aturan yang di berikan oleh doktor anda.

Pagi ini kakmah bangun dengan mood baru, mood ceria dan sihat. Hasil daripada melayari internet semalam kakmah dapa satu penemuan baru. Apa dia nak tau. Sarapan pagi dengan jus nanas. Alhamdulillah, sebenarnya kakmah memang peminat buah nenas, dalam seminggu dua atrau tiga kali jugalah kakmah berulam buah nenas, maksud kakmah tu makan colek nenas, itu ajalah yang kakmah tau, buat gulai nenas kakmah jarang apa lagi buat pajeri. Pajeri-pajeri ni bulan puasa aja yang lakunya, sebagai pembuka selera. Tapi colek tu laku tiap-tiap hari.


Haaaa, ni air atau jus nenas kakmah minum pagi tadi,sampai sekarang pun kakmah belum sarapan makanan lain lagi. Kata orang, terutama orang2 tua zaman mak kakmah dulu, makan buah nenas ni boleh mengakibatkan sakit perut, cirit beret dan paling ditakuti akam mengakibatkan keputihan. Buah nenas juga dikaitkan dengan penyakit gatal, kalau ada penyakit gatal jangan makan buah nenas. Atau buah nenas boleh mengakibatkan kegatalan.Tapi kakmah dah makan nenas ni sejak dari budak lagi, tak ada pula mudaratnya.


Tetapi sesuatu yang menarik kakmah temui sewaktu melayari internet semalam tentang kebaikan buah nenas membuatkan kakmah ingin berkongsi dengan anda semua. Disini kakmah kongsikan 10 kebaikan buah nenas ini mengikut apa yang kakmah baca dalam blog ini 
http://www.healthyfoodteam.com  memandangkan kakmah tak tau sangat nak menterjemah bahasa Inggeris ke Bahasa Malaysia, kepada anda yang nak tau lebih lanjut lagi silalah ke Link ini.

10 Kebaikan Buah Nenas.

1. Bromelain dalam nenas boleh mengurangkan bengkak, boleh mengurangkan kesakitan akibat arthritis.
2. Serat didalam nenas boleh membantu menurunkan berat badan
3. Bromelain adalah anti parasite yang boleh membunuh cacing didalam tali perut.
4. Iodine dan bromelain dalam nenas boleh membantu meningkatkan ketidakstabilah autoimmune
    termasuk thyroiditis.
5. Potassium didalam nenas boleh membantu dalam keseimbangan electrolytes untuk mengurangkan risiko krem dan kecederaan dalaman.
6. Serat, enzim dan antioxidan dalam nenas boleh bertindak untuk membuang toxid dalam badan kita
7. Bromelain juga bertindak sebagai pelawas buang air besar
8. Bromelain juga menyihatkan gusi dan memutihkan gigi
9. Vitamin A dan Beta Karotena dalam nenas juga boleh membantu mencerahkan penglihatan untuk warga tua.
10.Juga anti kanser  10.  Protects from cancer
Results from a study, published in the journal Planta Medica, showed that bromelain was superior to the chemotherapy drug 5-fluorauracil in cancer treatment in an animal study. The researchers stated the following:
“This antitumoral effect (of bromelain) was superior to that of 5-FU (5-fluorouracil), whose survival index was approx
Semuga bermanafaat untuk kita semua

Jumpa Lagi,
Wassalam.

No comments:

Post a Comment