Tuesday 12 May 2015

Gulai Lemak Putih Buah Ketola Dengan Fuchuk Dan Soon

Assalamualaikum,

Apa khabar rakan2 blogger dan pengunjung kamah semua,
harap2nya semuanya sihat dan ceria belaka yee. Kakmah,
ohh kakmah memang sentisa ceria, hari ni lagi ceria sampai
terlebih rajin. Tengok lah ni, hari ni kakmah masak...Lama
dah kakmah tak masak dirumah kakmah sendiri, hari ni 
terasa nak makan masakan kakmah sendiri, walaupun simple
je, tapi tetap menyelerakan. Kena pulak dengan gu nya,
memang sedap.


Inilah masakan kakmah hari ini, gulai lemak putih buah ketola rampai
dengan fuchok dan soon, lawan pulak dengan ikan masin takok dan
sambal belimbing hitam mentah, Alhamdulillah, sedap.


Itu je yang dapat kakmah katakan. Walaupun simple kakmah 
tetap nak kongsi resipi gulai ketola ini untuk anak2 yang baru
nak belajar masak tu bolehlah mencuba.

Bahan2nya

1 biji buah ketola potong ikut suka
1 kampit fucuk dan soon campur, rendam sampai lembut
2 mangkuk santan sederhana pekat
10 ekor ikan bilis belah dan buang perutnya
( Boleh juga guna udang kering atau udang basah)
1/2 labu bawang besar
garam dan gula secukup rasa.

Cara2nya

1. Basuh fuchuk dan soon, masukkan kedalam periuk
2. Masukkan santan, ikan bilis atau udang dan bawang
3. Jerang diatas api yang sederhana, kacau selalu hingga mendidih
supaya santan tidak berketul.
4. Bila dah mendidih dan fuchuk dah lembut masukkan ketola.
5. Masukkan garam dan gula kalau perlu atau suka,
Tunggu hungga petola empuk, jangan terlebih masak pula
Rasa garamnya, setelah masak bileh diangkat dan hidangkan.

Selamat mencuba,
Wassalam.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete