Assalamualaikum,
Memang niat keh Raya Tahun ni keh nak business kuih bahulu, tapi tak naklah dah buat bahulu guna dapur tradisional pakai sabut atau arang kayu. Pakai oven lagi mudah. Itu anggapan keh, rupanya tanpa ilmu kita tak boleh buat sesuatu dengan mudah. Begitulah projek bahulu keh. Memang keh tak pernah belajar buat Bahulu guna oven, tapi keh tengok dekat Kuantan Prade deme buat bahulu guna oven mudah aja. Keh pun buat sendiri ikut resipi dulu2 masa bakar guna sabut. Hasilnya ni ha, gambar kat bawah tu :
Lima kali keh mencuba, habis 25 biji telor, setiap kali mencuba keh guna 5 biji telor, hasilnya, cubaan yang pertama ok, shape boleh kira baik, bila makan lembut, tapi bila simpan satu malam, botol yang mulanya penuh jadi seruh ( kurang ) semuanya mengecut akibat kurang tepung agaknya. Hari kedua pula keh lebihkan tepung, tapi pegi esoknya tak seruh dah, tapi bila nak ambil sebiji, semuanya habis melekat. Aduhhh..lah sampai hari kelima pun masih bermasaalah lagi bahulu keh. Geram pun ada rasanya, kecewa pun ada, lucu pun ada, tapi keh tetap bersabar. Semalam keh mencuba lagi mengubah resipi terbaru berdasarkan pengalaman lima hari keh mencuba Alhamdulillah, hasilnya macam kat bawah ni plak :-
Malam tadi sewaktu pasar malam keh terus tunjuk kat kawan2, boleh rasa sekali sebab dah buka puasa, hasilnya, yang dalam gambar ni sold out, dan ada lah tempahan seterusnya. Alhamdulillah, rezki Bulan Ramadhan.
Sekian, Salam Ramadhan untuk semua.
wah...last2 jadi juga eh...tahniah...!tahniah..!hehehe..
ReplyDeleteSalam anis, belajar dari kesilapan
ReplyDeletehuuu baru dia tak bertelo ayam lepas nih... koi datang raya aje bule dok?
ReplyDeletealhamdulillah..jadi juga.akak jugak tak pernah cuba lagi buat bahulu guna oven..dulu2..masa guna sabut..membakar kuih bahulu adalah kerja akak..walau lambat macam mana pun balik kampong..tak de sape yang nak buat..mesti tunggu akak balik..
ReplyDeleteapasal org tak buat bahulu bentuk beruang ke. singa laut ke...
ReplyDeleteok. aku mmg pesen melampau!
he he.
.
Baulu sedap...boleh habis se molo seorang jika di makan dengan lahapnya..
ReplyDeleteBaulu kalau cercoh dgn air tea popalitlah sedaknya :)
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletesedat mat gayenye baulu te aok..
salam..
ReplyDeleteKaya la orang meniaga
bulan posa ni..moga aok sihat
dan sukses sokmo erk..?
salam,
ReplyDeleteberkat usaha tanpa putus asa akhirnya membuahkan hasil..
Cicoh dengan air sirap lagi best. walaupun banyok bentuk bahulu, keh tetap suka hok bentuk asal tu lah.. tahniah Kak LL. rezeki Ramadan..
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeletewahhh..menjadi jugak akhirnya.
Raya nanti nak datang boleh ?
Salam,
ReplyDeleteLF memang suka makan kuih bahulu. Tetapi mesti yang lembut dan tak manis. Kata orang, kalau tak manis, kuih bahulu tak tahan lama. Betul ke ?
Assalamualaikum, Cemomoi,
ReplyDeleteSilalah datang kalau sudi...
Assalamualaikum, kak Erna,
ReplyDeleteSekarang semua nak mudah, tapi kualiti tak boleh lawan masak guna api sabut...
Assalamualaikum, tasekM.
ReplyDeleteTapi bentuk ikan ada kan, ramai orang minat tu
Assalamualaikum, En Relevan,
ReplyDeleteKuih tradisional memang sedap..
Assalamualaikum, En Yassin,
ReplyDeleteTak hancor ke cicoh dengan air tu....
Assalamualaikum, En Mazru,
ReplyDeleteNok rasa mohlah datang ke Lepih raya ni..
Assalamualaikum, En Zul,
ReplyDeleteInsyaAllah, en Zul tolonglah doakan, kalau tak kaya pun dapat lebih sikit pun syukur dah..
Assalamualaikum, Penjejak Maya
ReplyDeleteSetiap usaha mesti istikamah, Alhamdulillah
Assalamualaikum, En Hisyam,
ReplyDeleteBentuk asal nampak cantik dan kemas bila disusun..
Assalamualaikum, Azrina,
ReplyDeleteSilalah datang, bila2 masa sahaja,
Assalamualaikum, LF
ReplyDeleteYee kut, kalau kurang manis cepat jadi lemau...rasa pun tak sedap..
akhirnye pratice make perfect...eheehehhe...
ReplyDeletekalo tau leh order kan...best bauhulu ni dari kuih2 lain yg memuakkan..
assalammualaikum kak, sya bru je bli oven yg bulat pkai elektrik 2, tp mak sya ckap oven jnis ni xleh wat bahulu..kalo confirm xleh sya nk return je blik...
ReplyDelete