Assalamualaikum,
Tak ada ayam percik, tak ada daging rendang, tak ada murtabak, tak ada lompat tikam, yang ada cuma masak lemak pucuk ubi, ikan kerisi goreng, ikan masin goreng dan yang paling istimewa sambal belacan, (bukan belacan jingga yee, belacan cap 3 udang warna hitam dah kome guna pakai sejak zaman mak dulu ) yang dicicah dengan ulam kobis. Pembuka mulut Kurma, pembasuh mulut pula dulukuih ketayap. Modal cuma Lima ringgit. Amacam boleh terima tak, hidangan untuk 2 atau 3 orang ni...minuman, air suam, tak ada dalam gambar...
Ini pula set hidangan untuk bersahur, sambal tempoyak tanpa petai (sahur tak boleh makan petai) sayur goreng, ikan masin lebihan berbuka, dan telor goreng berlada untuk anak bujang. Modal 0.0 RM sebab semua dah ada didapur. Sekali sekala boleh cuba kedua menu ini. Bagi keh amat menyelerakan.
Sekian, Salam Ramadhan Mubarak.
Bagi koi bulan pose ni, menu mcm biase nilah yang sedap. Kat umoh koi pun same. Sesekali je kat pasar ramadhan. Yang lainnya, masok simple2 je. Sedap pun sedap. Yang paling penting bagi koi masakan tu fresh sbb awal2 puase aritu koi kene sakit perut yang teruk gara-gara koi makan lauk 'recycle' pasar ramadhan. Sekarang ni nama koi nok beli lauk siap mmg koi tak beli dah. Rela koi mkn nasi dgn telur goreng je kat rumah.
ReplyDeletepergh.. memang membuka selera.. nak2 gulai lemak+sambal belacan+ikan goreng. memang jodoh orang kata.. kalau kehla, tambah banyak ni
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteMasak lomak cili padi telur itik tak masuk dalam set berbuka puasa ke? Sodap ! Baru semalam makan. Boli kat pasar Ramadhan
Assalamualaikum, Echam,
ReplyDeleteYee echam, baik masak sendiri, yakin kebersihannya, lagi pun makan mmasih panas2 memang menyelerakan.
Keh sebulan puasa ni baru 2 kali beli kat pasar Ramadhan, itu pun beli mertabak aja, sebab dia masak kat situ...lain keh masak aja..
Assalamualaikum, afzan,
ReplyDeleteMemang itu selera kita orang kampung ni, ayam daging tu sekali sekala bolehlah..
W,sallam, L F
ReplyDeleteHa..tu paling best, belum jumpa telor itik lagi, kalau buat pedas2 sikit tu, masukkan banyak sikit serainya...pendek kata bertambah 2/3 pinggan nasik lah..kecur dah liur, harus mencari telur itik lepas ni...
Kawan suka kuih ketayap te..sekali 4 boleh masuk mulut..
ReplyDeleteAssalamualaikum En Relevan,
ReplyDeleteSamalah kita, tu sebanyok dalam gambo tu keh makan sorang jee..anok keh tak minat...
baru bete posa, idok le membazir... koi dapat sambal sadin time sahur pon ok dah, time bbuka buat cecoh cekodok, amboihhhh
ReplyDeletesedap kuih colour hijau tu, ketayap kan... tak cuba lagi ramadan ni
ReplyDeleteSegmen Kenali Blogger
Assalamualaikum, cemomoi,
ReplyDeleteSardin tu pembuka selera, kalau sahur memang sedap makan nasi dengan sardin..
Assalamualaikum, Sharinginfoz
ReplyDeleteYee, kuih ketayap, trylah, sedap tu...nak2 kalau yang mak buat..ori sikit..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKadang bukan menu sedak boleh menjamin selera .. sedak liur tu hok bestnya, makan alas kador aje supa la kash juga.
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteMakan ala kado aja en Yassin, itu yang hok sedak rasa lior keh, hok menu berat2 tak membuka selera..kala ada budu lagi sedak yekk..
Salam LL..akak pun akhir2 ni simple je..ada sambal..goreng telur..dah selera..janji makan aje..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletememang menyeleralan pun..
bab petai tu jangan buat
memain bulan puasa,habis
lari rodong nanti..he he
W,salam kak Erna,
ReplyDeleteSimple, jimat dan menyelerakan,
apa lagi yang kita nak cari kan kak.
W,sallam, En Zul,
ReplyDeleteTapi kalau berbuka selalu
juga makan petai, untuk tambah
selera.
Sedapnya wei, Selamat Berbuka dan Bersahur
ReplyDeleteAssalamualaikum, kak Aida,
ReplyDeleteLamanya tak jenguk sini, sama gak saya laam tak jenguk kak Aida, Selamat Berpuasa, selamat berbuka dan selamat bersahur..
kak lipis: beter tu. balik lepih raya ni macam nak sembelih ayam kampung je. buat masak lemak, pergghh.. kecor dah air liur ni
ReplyDeletesalam..jenuh dok teropong..apa yg dlm piring coklat tuh..warna coklat gelap tuh?
ReplyDeleteyg simple2 tu hok besh nyer...
ReplyDeleteAssalamualaikum, Afzan,
ReplyDeleteSedap tu gulai lemok ayam kampong,
akak pun kecor air lior,
lama dah tak makan gulai lemok ayam kampong.
Assalamualaikum, Lina_pg,
ReplyDeleteKat dalam piring gelap tu lah sambal belacan,
memang hitam sikit warnanya sebab akak tak
makan belacan jingga, tu belacan penang cap
tiga udang, warna hitam legam, tapi sedap dan selamat.
Assalamualaikum, Cikgu Jang,
ReplyDeletekalau dapat ikan sungai buat gulai masam tempoyok lagi sedap yeee..maan nak dapat ikan sugai hok muroh sikit nih...
sedapnye kuih ketayap tu. nak buat cemane kulit dia? buat macam lempeng tu ke?
ReplyDeleteSalam Kak;
ReplyDeleteBerselera sungguh. Lama sungguh tak makan sambal belacan..
Tak ada geng nak makan..
Assalamualaikum, Jah,
ReplyDeleteBuat macam lempeng, tapi cair sikit
bubuh warna hijau sikit,
Cair dia macam boleh jirus,
atau lekat disenduk aja.
Selamat mencuba..
Assalamualaikum, AZRINA,
ReplyDeleteSaya pun makan jarang sekali je,
kalau terliur sangat,
sebab tak berapa boleh makan belacan tu.
wow..
ReplyDeletebest tuuu
Assalamualaikum, daisy.
ReplyDeleteSelamat berpuasa...lama tak singgah sini , terima kasih yee..