Friday, 22 April 2022

Rendang Hitam Daging Ayam

 Assalamualaikum,

Semua Sahabat Blogger Kak Mah

Dan Penggunjung Setia Blog Lipislady ini.

Selamat Berpuasa semua. Berbuka lauk apa petang ini.

 Kalau masih belum decide lagi apa kata buat rendang 

simple macam Kak Mah buat petang semalam ni.

Haa Kan, sedap ni, boleh juga makan dengan pulut atau lemang. Ni Kak Mah kongsi resipi yer

Ini aja bahan utamanya, Kak Mah dah campur dah, 
dah potong dan siap untuk di kisar.

1 biji bawang holland
1 biji bawang besar
1/2 Inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
3 batang serai
6 tangkai cili kering
kalau suka pedas lebihkan lah cili kering tu.
Kisarlah bahan ni semua

Dah siap kisar, panaskan 1 cawan minyak dan masukkan
 kesemua bahan yang dikisar tadi. Kacau sampai garing 
dan berubah warna.

Berubah warna perang macam ni bolehlah masukkan santan.
Kak Mah guna santan segar pekat sebanyak 1 1/2 cawan
tapi dah di bekukan dalam freezer tu, boleh aja 
beku pun. Kacau lah lagi sampai santan tu naik minyak.

Ini Kak Mah guna isi ayam, tanpa tulang yer, sebanyak 2 cawan aja.

Kalau santan dah naik minyak bolehlah di masukkan daging ayam 
tadi dan kacau lah selalu.

Jangan lupa masukkan juga bahan tambahan yang wajib ni
garam secukupnya, asam keping 2 keping dan sekeping
gula kabung, sebesar 1cm X 2cm. Hehe orang Pahang
suka guna gula kabung, boleh juga guna gula putih biasa, 
atau gula perang atau gula apung untuk orang Sarawak.

Kacaulah dengan api yang perlahan sampai kuahnya bertukar
 warna kehitaman, jangan lupa rasa garamnya. 
Jangan sampai hangus pulak,Jangan hitam sangat kuahnya 
sebab bila kita dah angkat dan rendang dah sejuk 
dia akan bertukar warna menjadi hitam nanti.
Tapi daging ayam tu keras sikit, 
kalau tak suka keras boleh diangkat
sebaik sahaja dah masak.


Alhamdulillah, 
Siap dah rendang Kak Mah.
Kalau ada sesiapa yang teringin nak merasa buat sendiri, silakan.
Simple je yer. 
Rasa, memang sedap.

Sehingga jumpa lagi semua.

Wassallam.



 









8 comments:

  1. Assalamualikum kak mah.. wahhh.. nampak sedap masakan ayam ni.. buntu juga nak masak apa tiap2 hari.. jengok blog kawan2 lain boleh tambah idea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsallam, adinda Rawina, Alhamdulillah, boleh je masak, mudah sangat tu tapi alhamdulillah, sedap, kalau tak suka kering jangan masak lama sangat, bila ayam dah masak bolehlah angkat.

      Delete
  2. Nampak sedap..boleh la cuba...nampak senang nak buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah sedap adinda SA, bolehlah cuba, mudah je kan.

      Delete
  3. Nampak sedap
    Selamat berbuka puasa

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Haha, boleh boleh nambah nasi, sedap ni cubalah..

      Delete