Thursday, 28 April 2022

Trip To Sarawak Part 2, Aktiviti Di Kuching

                   Assalamualaikum

Semua Sahabat Blogger Kak Mah Dan Sahabat Penggunjung Setia Blog Lipislady ini. Selamat berjumpa lagi semua, semuga semuanya ceria hari ini.

Alhamdulillah selamat berpuasa semua, In Shaa Allah lima hari lagi kita akan menyambut 1 Syawal, Selamat Hari Raya Aidil Fitri untuk semua, Maaf Zahir dan Batin sekiranya disini ada Kak Mah menyinggung perasaan sahabat semua.

Alhamdulillah juga hari ini Kak Mah nak kongsi lagi trip Kak Mah ke Sarawak bulan Februari hari tu. Bukan apa sekiranya sahabat belum berkunjung ke Sarawak dan berhajat nak ke Sarawak inilah diantara tempat yang menarik untuk dilawati ketika berada di Kuching. Kak Mah pun terhad masa juga nak mengunjunginya, cuma Kak Mah share tempat tempat yang Kak Mah sempat lawati aja.

First sekali Kak Mah diundang oleh saudara di sana untuk lunch tengahari di rumah dia. Alhamdulillah makanan Sarawak sedap sedap, dan menyelerakan semuanya.

Ini tumis rebung  dengan udang, kita biasanya buat gulai lemak kuning dengan udang. Tapi yang ini sangat simple dan sedap.
Ini Umei yang di buat dari ikan Empirang, kita munkin biasa makan Umei di semenanjung ini, tapi dibuat secara moden, tapi yang ini dibuat secara tradisional lagi. Iya sedap. Umei ni boleh juga di buat dari ikan ikan yang lain juga terpulang pada selera kita. Boleh juga dibuat menggunakan udang, sotong dan obor-obor.


Bagi Kak Mah ini paling istimewa dan exotik, tengok yang putih tu, itu ulat laut yang orang Sarawak panggil Ambal, di masak kari dengan kacang panjang. Di semenanjung orang yang tinggal di tepi laut munkin makan juga agaknya ulat ini, cuma Kak Mah tak tahu apa namanya yang dipanggil oleh orang semenanjung.


Jika ke Kuching jangan lupa bawak anak-anak ke sini yer untuk bergambar, dan jangan lupa juga masuk ke Muzium Kuching. Kak Mah tak masuk ke Muzium Kuching kali ini sebab baru lagi masuknya, dan kesuntukan masa pun yer juga.

Kat Sini pun jangan lupa berkunjung, Ni pusat jagaan Orang Utan. Tapi kalau nak pergi sini kena awal pagi sebab orang utan lapar lagi. Peluang untuk melihatnya banyak kerana dia keluar untuk makan.
Anak anak suka disini, dapat tengok orang utan.

Kannn, nakal mereka ni, kena hati hati.


Seronok tengok mereka ni, rasa tak nak balik.


Tengok, dia berani datang dekat kita, jangan bawak makanan nanti dia rampas. Staff pun ramah dan baik hati, boleh bergambar dengan kita dan boleh minta tolong ambilkan gambar

Ini tempat paling istimewa kalau kita nak cari makan sedap. Tempat ni namanya Telaga Ayer.

Kak Mah datang kesini semata mata nak cari ini, wawww Udang besar. Alhamdulillah. Murah je harga seekor RM 16. Tak habis makan seorang, besar lengan budak you, walau pun dah digoreng dengan salut tepung.

Penuh Pinggan.


Ini jeti Telaga Ayer untuk ke Pulau Satang untuk sight seeing seperti di bawah.


Boleh booking yer kalau ingin pergi nanti.

Alhamdulillah,  sampai sini dulu untuk kali ini. Kak Mah akan kongsi lagi nanti. Semuga kita berjumpa lagi di episod akan datang, sekali lagi Kak Mah ucapkan selamat Berpuasa, selamat Berbuka dan selamat buat kuih Raya.

Wassallam.

2 comments: