Saturday 30 April 2022

Song Tam Untuk Berbuka

 Assalamualaikum,

Sahabat Blogger Kak Mah, dan pengunjung setia Blog Lipislady semua.

Alhamdulillah, hari ini adalah hari yang ke 28 kita berpuasa yer. Tak sedar kan, bila dah nak habis ni terasa sekejap je kita berpuasa, rupanya tinggal 2 hari saja lagi sebulanlah kita berpuasa. Alhamdulillah.

Hari ini Kak Mah keudara petang sikit, sekadar nak kongsi lauk berbuka puasa Kak Mah dua hari lepas. Bukan lauk yang grand sangat, cuma Kak Mah rasa ini lauk istimewa. Song Tam, makanan Thailand. Bagi Kak Mah sangat menyelerakan bila mendengarnya. Kak Mah dapat resipinya pun dari internet masa jalan jalan di internet.

Ini gambar yang Kak Mah dah siap buat. Boleh tahanlah rasanya sebab Kak Mah tidak menggunakan bahan yang sepatutnya. Tapi Alhamdulillah, Sedap, itu yang Kak Mah boleh katakan.

Ini je bahan yang Kak Mah gunakan, Ini untuk makan seorang yer.

1. Betik muda lebih kurang 3x2 inci
2. Mangga kecil 1 biji, mangga ratus tu
3. Timun sedang 1/3, dalan 2 inci
24. Cili padi dua ulas, kalau suka pedas boleh tambah


Ikan Sardin ni separuh,  Kak Mah bakar dan guna 1/4 je, selebihnya buat lauk. Resipi sebenarnya sos ikan, tapi Kak Mah tak makan sos ikan tu, Kak Mah letak ikan segar, hahaha.

Bawang putih seulas saja yer, limau nipis ni habiskan sebiji perahnya

Ni Kak Mah gunakan kicap masin biasa dan gula kabung sebesar ibu tangan saja. Resipi sebenarnya sos ikan 3 sudu makan gitu dan boleh gunakan gula perang atau gula putih biasa satu sudu makan.

Ni Kak Mah tumbuk, bawang putih, ikan bakar tadi dan gula kabung, tumbuk sampai hancur.


Masukkan bahan yang Kak Mah potong tadi, Betik, Mangga, Timun dan Cili kedalam mangkuk, masukkan bahan yang ditumbuk, bawang putih, isi ikan dan gula. Sediakan sedikit garam dan 4 sudu air larutkan garam dalam air, perahkan limau nipis tadi dalam 4 sudu makan, dan akhir sekali masukan kicap. Gaul gaul gaul.

Jangan lupa kacang tanah yang di tumbuk kasar. Kak Mah ni terlajak rajin, jadi Kak Mah guna kacang goreng yang berkulit tu aja, kupas kulitnya, buang selupatnya dan tumbuk kasar, hehe tak susah susah nak singai kacang. Kann. Lepas tu gaullah rata semuanya. Alhamdulillah.

Alhamdulillah, siap sudah Song Tam Kak Mah. Boleh cuba yer sahabat kalau teringin, 

Semuga kita jumpa lagi.

Wassallam








3 comments: