Asslamualaikum
Rakan-rakan blogger. Selamat beristirehat.
Ada yang dah tidur ke.
Kak Mah baru aja siap buat inti Karipap
untuk jualan pagi esok.
Ari tu Kak Mah ada janji nak
share resipi inti karipap simple Kak Mah.
Bahan-bahannya yer
4 biji kentang sederhana besar
1 labu bawang sederhana besar
2 sudu makan rempah kari
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
Boleh tambah sesudu teh maggi secukup rasa
atau secubit aji no moto
boleh juga tambah
cili kering mesen kalau suka pedas.
Minyak untuk menumis
Caranya
1. Kupas kentang dan potong dadu,
cuci dan toskan.
Potong bawang, dadu juga.
Panaskan kuali
masukkan 3 sudu minyak masak.
Tumis bawang, bile dah layu dan bau wangi
Masukkan cili dan rempah kacau hingga rempah masak.
Masukkan kentang dan kacau lagi.
Masukkan air sehingga kentang tenggelam,
kacau lagi
Masukkan garam, gula, serbuk perasa.
Kacau dan tutup kuali.
Slowkan api dan rebus hingga
air kering.
Bila air dah kering kacai kentang hingga
kentang betil-betul kering airnya dan sebati.
Angkat dan sejukkan.
Boleh buat kulit karipap.
Dan bolehlah mula membuat karipap.
Sedap untuk sarapan pagi dan minum petang.
Semuga jumpa lagi.
WASSALAM
dana selalu masak inti karipap pun macam ini jugak, cuma kadang-kadang dana suka campur kan daging burger atau campur sardin
ReplyDelete