Assalamualaikum
Sallam ceria pagi jumaat yang berkat.
Semuga hari ini anda semua ceria dan diberkati Allah
dengan kesihatan yang baik dan rezki yang melimpah ruah Aamiin.
Karipap semalam, alhamdulillh, Kak Mah hantar
48 biji, habis dijual. Ada juga yang kata kult karipap lembut,
sedap di makan. Alhamdulillah ramai yang menyukai.
Untuk itu kak mah nak kongsi sikit cara nak buat
kulit karipap yang lembut.
Sukatannya yer
4 cawan tepung gandum
dua senduk gulai minyak masak panas
satu cawan air yang dicampur sedikit garam
Caranya:
a. Panaskan minyak
b. Masukkan tepung dalam besen yang besar
c. Buat lubang ditengahnya
d. Masukkan dua senduk minyak yang telah panas.
e. Biar mendidih minyak dalam tepung
f. Gaulkan tepung dan minyak yang masih panas
dengan senduk kayu hingga rata
dan jadi seperti serbuk roti.
Masukkan air yang dicampur garam tadi
sedikit demi sedikit
Ratakan dengan hujung jari aja
sehingga tepung boleh di uli.
Jangan uli tepung kuat sangat
atau terlalu lama, cukup sekadar boleh
di bulatkan menjadi doh.
Kena berhati-hati bila memasukkan air,
masukkan sedikit demi sedikit,
kalau terlembik tidak boeh ditambah tepung
jangan terlalu keras
jika keras tidak boleh ditambah air lagi.
Tepung tidak sama keperluan kepada air,
ada yang boleh habis secawan,
ada yag berlebih secawan
ada pula yang terpaksa tambah
sedikit air lagi.
Bergantung pada tepung,
Apabila siap boleh terus canai dan buat karipap
Jangan lupa buat inti dulu.
Kak Mah tak buat resipi untuk inti ini sebab Kak Mah percaya
semua dah pandai buat inti karipap.
Atau pun boleh juga inti sardin
inti ayam, inti kelapa dan ikan pun boleh,
ini dipanggil tembosa,
atau boleh juga inti kelapa pedas
seperti inti cucor badak.
Namun kalau nak cara kak mah buat inti, kak Mah kongsikan inti
yang kak mah buat. Boleh tinggalkan pesan kat komen
Nanti kak Mah sharekan cara buat inti pula
Inti karipap kak Mah paling simple.
Ok semua, semuga jumpa lagi.
Wassalam.
nampak sedap karipap tu...mesti kulitnya rangup juga kann walaupun lembut
ReplyDeleteSunah Sakura, Iya memang rangup tapi lembut, minyak kann...
DeleteTerima Kasih jenguk Blog Kak Mah.
Sis, kenapa setiap kali saya buat karipap kalau nak goreng tu dia terkoyak bila saya angkat dari talam? Pastu kalau makan terasa liat pulak
ReplyDelete