Assalamualaikum,
Ha ko...
bila tengok tajuk diatas mesti ada yang teruja,
dan
tak sabar nak baca cerita seterusnya,
apa hal lipislady ni hari-hari picit pisang pulak dah.
Ceritanya,
Sabtu lepas keh ada beli pisang kat pekan sari.
Sikit aja tak banyak, dalam enam biji gitu.
Ingat nak buat goreng pisang.
lama betul dah tak makan goreng pisang,
pak cik goreng pisang kat CP pun dah lama tak goreng pisang.
Dulu keh selalu makan goreng pisang dia,
tapi tak sama dengan pisang yang keh goreng sendiri.
dari segi sedap dan kerangupannyalah.
tapi namanya tetap sama
goreng pisang juga.
Masa keh beli pisang ni muda lagi, keras,
tapi keh rasa dalam sehari dua masaklah,
bolehlah keh buat goreng.
Pagi Ahad bangun tido, terus aja keh kedapur,
mulalah keh memicit pisang satu persatu,
manalah tau kot-kot dah masak,
boleh goreng.
itu je cara nak menentukan pisang ni masak ke tak,
maklumlah pisang nangka,
masak ke muda, warnanya tetap sama, hijau.
Siap keh ambil gambar pisangnya ni hah.
Picit punya picit, semuanya keras lagi. tak masak
lagilah tu tandanya. Tak boleh goreng lagi hari ni.
Hari Isnin seawal bangun dari tidur,
terus aja keh kedapur memicit pisang. Keras lagi.
Bila nak masak pisang ni. Hari selasa. Muda lagi.
Hari Rabu, dari jauh keh nampak ada sebiji
pisang yang warna agak lain sikit. Haaa..mesti
dah masak ni. Bila keh picit yang itu adalah sikit2 rasa anjal.
Kira masaklah ni. Yang lain2 tu masih keras lagi.
Tak kiralah, sebiji pun sebijilah,
keh terus ambil dan kupas macam ni hah.
Tapi isinya tak masak pun. masih putih lagi.
dan keras. Tapi terlanjur dah kupas,
keh goreng jugalah.
Dapatlah banyak ni hah.
Makan sorang cukuplah ni
Beli kat kedai pun seringgit banyak ni juga.
Siap boleh makan dua orang lagi.
Yang selebihnya tu, hari khamis keh picit
masih keras, semalam pun masih keras.
Tapi semalam keh goreng juga
tiga biji aja.
Bagi adik makan, tak nak dia,
keras dan tawar kata dia.
Akhirnya, keh juga yang terpaksa abiskan.
Rugi kalau buang.
Rezki mana boleh buang-buang.
membazir.
Selagi tak basi, selagi tak busuk,
Habiskan.
Yang dua biji lagi kat dapur keh tu,
petang ni akan keh bereskan.
Buat kerepek ajalah.
Selesai.
Sekian, Wassalam.
Singgoh ke pisang muda gamoknya tu.. buat kerepek sedak weh pisang nangka nie :)
ReplyDeleteema tiap2 hari picit2 pisang... ...hehe...
ReplyDeleteSallam AAP,
ReplyDeleteNok wat gone
dah tersilap pilih.
orang yang arif .. dia tengok jer dah tahu, tak payah nak picit2.
ReplyDeleteSallam LM,
ReplyDeleteHumm...
pisang nangka buat pengat sedap.
Sallam,
ReplyDeletebetul sangat tu Tuan Haji,
tapi orang ni tak sabar.
CP tu centrepoint ke?...suka jugok goreng pisang kat situ....
ReplyDelete