Assalamualaikum,
Dalam entry yang lepas kanda Deru Ombak ada tanya kakmah
macam mana rupa ikan lumet. Kebetulan plak untuk lauk makan
malam tadi kakmah masak sup ikan lumet dengan sayur labu manis.
Ni gambar sup yang kakmah buat malam tadi.
Kakmah terus je ambil gambar ikan lumet dengan sup nya yang dah
siap sekali,haaa..beinilah rupa ikan lumet. Ada kawan2 yang pernah tengok
ikan lumet ni dimana2 pasar di semenanjung ni. Ikan ni dah siap
panggang, mereka panggil panggang lumet, kalau yanag segarnya
kakmah sendiri pun tak kenal macam mana rupanya.
Ini resipi sup ikan lumet
Nak buat supnya mudah aja,
Kenalah ada ikan lumet ni 5/6 ekor,
labu manis, atau nenas madu, atau batang keladi,
halia sikit, serai 2 batang gitu,
bawang merah dan bawang putih.
boleh juga tambah sikit belacan kalau suka.
dan kalau nak pedas boleh tambah lada kecik.
jangan terlampau pedas nanti tak jadi sup.
Bawang putih, bawang merah, halia,
serai tumbuk dulu pecah2 dan tumiskan,
masukkan labu, atau batang keladi, atau nanas.
batang keladi tu rebuslah sikit dulu, buang air gatal dia,
toskan baru masukkan dalan alatan tumis.
masukkan air untuk kuahnya, bila dah separuh masak
barulah masukkan ikan lumet. Didihkan lagi hingga
ikan lumet empuk, angkat dan hidangkan waktu
masih panas.
Kalau nak campur belacan, bancuh sikit belacan
dengan air, masukkan selepas menumis bawang
dan yang lain2.
Ikan lumet ni lembut je, banyak tulang tapi lembut,
tidak mengakibatkan lekat tulang sebab boleh dimamah.
Sedap juga kalau digoreng garing, tak payaah buang tulang,
semuanya boleh dimamah.
Sekian, semuga kita berjumpa lagi,
Wassalam.
Assalamualaikum CekMah..
ReplyDeletePertama kali kenal Nama ikan ni.. Saya taktau Ada ke idak jual dipasar. Rencah dan bahan sup tu senang dpt.
Tetima kasih CekMah.. Pasti ni mknan tradisi org pahang kan.. Kemarin saya try buat sambal bilis belimbing hitam. Belimbing tu saya buat sendiri jadi hitam.
:)
Walaikumsallam DO,
DeleteIkan ni sebenarnya banyak terdapat diSarawak.
Anak dan menantu kakmah baru balik dari Sarawak,
bawak balik ikan ni, bagi kat kakmah sikit. Kat Pahang kakmah tak pernah nampak ikan ni.
Sedap tu sambal belimbing hitam, anak perempuan kakmah suka sangat makan sambal tu.
cik ngah pun pertama kali tahu nama ikan ni..selalu beli buat goreng je macam ikan kering biasa tu...
ReplyDeleteSallam Cik Ngah,
DeleteKalau goreng memang sedap,
rangup sampai ke tulang.
ikan lumet ne ikan kering je kak?? mcm pelik jek rupenyee..(^_^)
ReplyDeleteSallam Sweet Honesty,
DeleteIkan salai, asal dari Sarawak,
Pelik tapi sedap.
1st time saya dengar nama ikan lumet ni..:)
ReplyDeleteni ikan makan biasa ke, atau macam ikan kering?
Sallam Dr. Daddy Ziyyad,
Deletemacam inak kering juga,
tapi yang ni disalai,
tak masin, rasa asli je.
aish..
ReplyDeletetak pernah tengok lak ikan lumet ni,
tapi sup tu macam sedap sangat !
Sallam Ryu on ahsfantasy24.com,
DeleteFirst time rasa munkin sup ni pelik rasanya,
kakmah masa mula rasa dulu tak boleh telan,
ikan ni rasa laian sikit, tapi sekarang
kakmah dah biasa makan..sedappp...
j1b95u6j49 m2e17x7c93 v8c70w7u56 t0v09e5p97 s3i16q1g97 f3i11u9o55
ReplyDelete