Home Made Punya.
Assalamualaikum,
Kawan-kawan masak apa hari ni,
Dah ada idea nak masak ke belum,
atau hari ni nak makan kat luar aja,
Kalau belum ada idea nak masak
boleh juga try idea masak saya hari semalam.
Tengok ni, Masak lemak kuning ayam
dengan kentang, best gak, masak pedas sikit.
Ini plak taugeh kasar goreng
Favourate saya ni,
Tambah ngan sambal sambal jering,
apalah pinggan transparent,
buat malu betul.
Haa..siap ada ulam raja lagi,
cicah budulah tu apa lagi,
gambar budu lupa nak ambil.
Tak ada ikan goreng atau ayam goreng.
Banyak sangat dah lauk,
tak larat nak makan,
lagi pun membazir banyak sangat lauk,
Pembasuh mulut,
tak ada buat kuih untuk pembasuh mulut,
tapi saya ada buat Coconut Shake
Sedap, bolehlah buat pemanis mulut
lepas makan.
Nak cuba buat Coconut Shake sendiri,
kat bawah ada saya sediakan resipi,
silalah kalau sudi.
Bahan-bahannya:
1. 1 gelas air kelapa muda.
2. 3 sudu isi kelapa yang masih lembut.
3. 1/3 cawan susu cair F&N
4. 3 sudu gula dibancuh dengan sedikit air suam.
5. 1 scop ais krim vanilla ( atau ikut suka sendiri)
6. 1 setengah cawan ais cube.
Cara-Cara.
1. Masukkan kesemua bahan kedalam blender dan blend sehingga kesemua bahan hancur.
2. Masukkan 4/5 ketul ais cube kedalam gelas dan tuangkan coconut shake yang telah diblend.
3. Hiaskan dengan satu scop ais krim Vanilla.
Resipi menghasilkan lebih kurang dua gelas coconut shake.
Selamat mencuba.
TAKZIAH DAN AL-FATIHAH BUAT 13 ORANG MANGSA YANG TERKORBAN DALAM TRAGIDI TANAH RUNTUH RUMAH ANAK YATIM HULU LANGAT, SELANGOR.
Sekian, Wassalam
sedap-sedap belaka kat sini. coconut shake, nanti bolehlah cuba.daging masak lemak cili memang peberet.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletewahhh..koi nak ke lepih
carik masakan aok la gini..
terliur la puloks..he he
tetiba je rasa lapar hehe
ReplyDeletesalam kunjungan balas...
Salam, tiba-tiba kash jadi lapar nengok menu deme neh :)
ReplyDeleteSallam Cik Ina,
ReplyDeleteMasak lemak cili api,
makin pedas makin sedap.
tapi jangan terlampau
pedas nanti sakit perut.
Membuat kome terus lapor ni..
ReplyDeletekak bagi la resepi sambal jering tu, sedapnya.
ReplyDeletetak pernah lak try coconut shake tu..huhuhu perisa kelapa best ker..salu stobery shake sedap laaa
ReplyDeleteLama tak makan masak lemak.. hari kena kari je. Nak minta isteri masak le minggu depan..
ReplyDeleteshake shake shake...
ReplyDeletemusim perayaan hari guru ni, bukan coconut aje shaking, cikgu punnn..
assalam..
ReplyDeleteterliur tgk, rasa lapar le plak.. bab sambal jering tu yg best hehe
Sallam En Zul,
ReplyDeleteKecik tapak tangan,
padang Boden keh tadohkan,
Mohlah keLepih, nanti keh
masok untok deme.
Sallam En Zino,
ReplyDeleteTengok sambal jering tu
memang perut terus jadi lapar.
Hehe..
Sallam En Yassin,
ReplyDeleteKeh kala dengo orang lapo ni suka sangat,
sesekali sekala mohlah makan kelepih.
Sallam En Relevan,
ReplyDeletehaha...lapo juga yee..
Bahaya betul..
Sallam Gerhana Luka,
ReplyDeleteInsyaAllah esok saya upload resipi
sambal jering yee.
Sallam siLampu Neon,
ReplyDeleteSedap, bagi yang gemarlah,
tak caya cuba buat, resipi dah ada..
Sallam En Mohamad,
ReplyDeleteSekali sekala tukar menu sedap juga yee,
sedapnya coconut shake tu...
ReplyDeletesalam kenal kak..
Sallam Cikgu Hani,
ReplyDeleteHehe, tu yang nak tengok cikgu shake tu..
Sallam Maiyah,
ReplyDeleteMemanglah terliur,
sekali sekala makan
best kan Maiyah.
Sallam Adinda Amy Sensei,
ReplyDeleteSallam Kenal,
Boleh try buat sendiri.
Assalamualaikum LipisLady.
ReplyDeleteSambal jering tu bestnya.
Sallam kak Ani,
ReplyDeleteNi saya nak bagi resipi hehe
ada resepi coconut shake ni yang menarik ni.. boleh try buat sendiri kat rumahlah..
ReplyDeleteberia betul masak ni. ade org datang ke? jering takde orang jual kat sini. kena semai sendiri la nampaknye
ReplyDeletehuu..masak lomak ayam tu...kalo buh kerisik lagi power...kasi pekatt...smpi ayam tak leh berenang
ReplyDeleteSallam RatukEBaya,
ReplyDeleteMemang nak suruh trylah tu,
tak yah pegi kedai lagi kalau nak minum,
sendiri boleh buat. Resipi pun boleh diubahsuai ikut suka sendiri.
Sallam Jah,
ReplyDeleteTak ada orang pun,
untuk makan2 sendiri je,
baru bali pekan sari biasalah
mood masak tetiba datang.
Sallam MamaLeeya,
ReplyDeleteHemm, arwah mak saya dulu selalu juga
buat masak lemak bubut kerisik,
memang sedap.