Assalamualaikum,
Sallam hari Jumaat yang berkat, semuga semua
kita diberkati Allah dengan kesihatan yang baik, iman dan amal
yang Soleh serta kehidupan yang sempurna.
Diam tak diam dah nak masuk Zohor dah ni. Semua dah
siap sedia untuk mengerjakan solat yee, terutama kaum lelaki,
mesti kena datang awal ke Masjid untuk mendengar
khutbah sebelum solat jumaat kerana Khutbah adalah merupakan
rukun sembahayang Jumaat.
Ramai juga saya tengok orang lelaki yang buat tak kisah
pada khutbah, hadir kemasjid sekadar untuk
bersembahayang dua rakaat. Kena tanya Ustaz ni,
sah ke tidak sembahayang jumaat dengan meninggalkan
khutbah.
Orang perempuan pun sama, jangan sengaja melengah
-lengahkan solat, tidak baik, ( nasihat untuk saya sendiri
juga rodong2 yang sudi terima ) Selesai solat
baru sedap hati nak buat kerja lain.
Maaflah sekadar mengongsikan apa yang saya belajar.
Sebenarnya ni saya nak tayang makanan kegemaran saya,
yang saya beli kat pekan sari Kuala Lipis
minggu lepas. Agak-agaknya kalau tengok
gambar ni ada yang kenal ke benda apa dalam gambar ni.
Yang kat atas ni munkin ada yang kenal, tapi yang kat bawah ni
ada sesiapa kenal tak. Sila jawab sebelum saya beri jawapannya yee.
Sebenarnya ini makanan atau benda yang sama.
Jering rebus dengan nyor kukur.
Saya kalau dapat menda ni memang saya makan betul2.
Suka sangat saya makanan tradisi ni.
Tapi saya kurang suka sikit cara yang kat atas tu,
kuat sangat rasa jeringnya.
Yang kat bawah tu saya dah tumbuk bagi dia
nipis dan lembut, letak kelapa didalamnya, gulungkan.
Memang sedap. Saya boleh makan sepuluh
atau berbelas keping sekali gus.
Kata orang makan jering ni kembung, betul juga
kut kalau masaknya tak sempurna.
Tapi tidak bagi saya. Perut saya biasa je walau
pun makan banyak.
Kalau rodong2 yang tak biasa makan makanan
ni dan baru nak mencuba tu, saya
nasihatkan tumbuk dalam lesung batu dulu
jering tu untuk mengurangkan rasa pedonya.
Semuga jumpa lagi,
Wassalam.
Kalau dah rebus tu, bau dia hilang tak? :)
ReplyDeleteen abg munna suka sgt ni kak..klu ada yg jual kat pasar mesti dia beli
ReplyDeletewah, 1st time tengok makanan cenggini... kreatif!
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteIni lain drpd yg lain ... makan jering begitu saje memang biasa
eerrrrrkkkk...dah lama tak makan jering, rasa dan bau dia OK ke?
ReplyDeleteasalam ... saya suka makan ulam jering mentah dengan sambal tempoyak ...perrhhh sodapp ..tq.
ReplyDeleteSallam kakcik,
ReplyDeleteKalau orang yang pandai merebusnya ikut cara tradisi yang betul memang tak ada bau dah, rasanya pun sangat sdikit, kalau lepas makan tu memang tak berbau macam kita makan jering mentah.
masa arwah nenek ada selalu makan...tapiiii sekarang dah susah nak rasa...iskkkk...
ReplyDeleteSalam, jering rebus nie mesti rebus hak yang tua yak... apapun mmg best makan dgn kelapa parut tu :)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemakan dengan kelapa parut
tak biasa pulak..racik-racik
jering rebus tu buat sambal
ikan bilis pun sedap kan?
peghhh lama x pekena ni
ReplyDeleteleceh nok buat lama sgt nok memasaknya
best wehh
Sallam munna,
ReplyDeleteMemang sedap munna, sebeb tu che abang tu suka,
tu kalau dimasak betul2.
Sallam I'mulan,
ReplyDeleteKalau makan lagi kreatif rasanya,
klasik lagi.
Sallam Dato' LF,
ReplyDeleteDato' kena cuba rasa makanan nih,
rugi kalau tak rasa.
Sallam Dr. Daddy Ziyyad,
ReplyDeleteTak ada rasa jering dah kalau orang
pandai memasaknya, bau adalah sikit,
tapi terkawal.
W,sallam Ir. Ajak,
ReplyDeleteSaya pula tak suka jering mentah,
tekak saya memamng tak boleh terima rasa
pedonya tu.
Sallam Puteri Rimba,
ReplyDeleteAok balek lepih, pegi pekan sari Sabtu,
Selalu ada buleh beli.
W,sallam En Yassin,
ReplyDeleteYe mesti hok tua, kalau hok muda tak jadi,
genyut rasanya.
Sallam En Zul,
ReplyDeleteKalau hok dah rebus buat sambal
tak ada rasa langsung dah. Tawar.
Sallam AUC,
ReplyDeleteNok masok tu mesti cukup ramuannya,
kulit pokok jering, daun macam2 daun,
kena bubuh baru masak sempurna,
kalau tak sempurna masak boleh mengikat,
sakit kalau kena ikat jering,
Salam perkenalan..
ReplyDeleteBanyak info blog anda.. Saya follow ye...
Di melaka dipanggil jering urap. Pernah tak masak gulai lemak jering rebus ini? Guna ikan bilis sebagai perencah. Tentang SMS scam, akak pun terima juga, sama mesejnya. Mula-mula ingatkan dari CELCOM. was-was, delete aje.
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletet.k krn msh sudi sggh blog koi te..
slmt taun baru
Wah, jering rebus ni kalau buat sambal pun sodap ;) Salam kenal & terus follow~
ReplyDelete