Tuesday, 14 February 2012

Kuih Kaswi.

Assalamualaikum.

Selamat malam Rabu.
Alhamdulillah, malam ni berjaya juga saya 
update blog kesayangan saya ni.
walaupun saya dalam keadaan yang teramat sibuk.
Tinggalkan dulu cerita sibuk tu.
makin diingat makin penat otak saya.


Ok malam ni saya nak kongsi resipi plak.
Resipi kuih kaswi yang saya buat untuk minum pagi
masa mesyuarat AJK NUSRAT Lipis
Sabtu baru ni, kalau ada sesiapa nak tahu apa makna 
NUSRAT tu kena tanya saya yee.

( Mengapa yang ni cerah sikit, yang dah potong kat bawah tu itam sangat,
jawapannya yang ini masih panas dan mengembang,
yang kat bawah tu dah sejuk dan mengecut, haha tak lawak pun..)

Kuih kaswi ni buatnya mudah aja,
macam mana pun buatnya tetap jadi juga,
tapi saya saja nak letak resipi kat sini, untuk adik2 atau
anak2 yang baru nak belajar masak tu,
boleh cuba.


Resipi plak ye :

* 2 cawan tepung gandum ayak dulu
* 1/2 cawan gula putih
* 1/2 cawan gula merah timbang ( larutkan dengan satu cawan air
panas, dan sejukkan, ambil betul2 satu cawan sahaja )
* 1/3 sudu kapur sireh
* 3 cawan air.

Cara-caranya

1. Mula-mula panaskan air dalam kukusan.
2. Masukkan tepung dan gula putih kedalam bekas.
3. Larutkan dengan 2 cawan air.
4. Masukkan 1 cawan air gula merah yang dah sejuk
kacau rata.
5. Masukkan lebihan 1 cawan air lagi kacau dan tapis
kedalam bekas lain
6. Akhir sekali bancuh kapur sirih dengan 1/4 cawan air, tapis dan
masukkan kedalam adunan tepung, kacau rata.
7. Masukkan loyang bulat ukuran 24 cm kedalam kukusan,
biarkan sedikit panas dan tuangkan bancuhan tepung
perlahan2 kesemua sekali.
8. Kukus selama 40 hingga 45 minit ( Penutup kukusan
mestilah dibalut dengan tuala untuk mengelakkan
air wap dari kukusan jatuh kedalam adunan tepung.
9. Apabila masak, angkat dan biarkan betul-betul sejuk
baru dipotong. dan gaulkan dengan kelapa parut yang dah digaul
dengan sedikit garam.
Dan sedia untuk dimakan.


Disamping tu saya juga nak kongsi gambar nasi
dagang dan gulai ayam yang saya buat 
pada hari yang sama untuk 
jamuan tersebut


Resipi?
Oh,nantilah,
ini saya buat untuk makan 20 orang,
nanti saya kecilkan dulu jumlah dan sukatan
bahan-bahannya.
baru saya boleh kongsikan.

Enjoylah yee kawan2...
petang esok boleh minum teh dengan kuih kaswi.

Sampai jumpa lagi,
Wassalam.
Lama dah tak jenguk kedai kakmah

6 comments:

  1. Salam, hari tu CM belajar buat kaswi.. air bertakung atas adunan.. spoil betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W,sallam Che mid,

      Air bertakung sebab tak balut tutup kukusan tu dengan kain, biar tebal sikit..

      Delete
  2. Salam LL..

    Nak resepi nasi dagang tu nanti ye.. Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W,Sallam DO,

      Insya Allah..nanti saya buatkan entry nasi dagang plak..

      Delete
  3. Assalamualaikum Kak Mah,
    Alhamdullilah, dapat tengok gambarpun jadilah...kaswi antara kuih kegemaran tapi tak pernah menjadi bila nak buat he he he. Kira kuih tunjuk kat kedai selalunya.

    ReplyDelete
  4. assalam LL..cantik dan berkilat nasi dagang nya..mesti sedap tu.
    acik tak berapa mahir buat kuih kaswi.

    ReplyDelete