Sunday, 19 February 2012

Kuala Lipis Dari Atas Jejantas.

Assalamualaikum,

Ada juga masanya jejari ni rasa penat sesangat 
dan dah malas nak menulis.
tapi masih nak juga buat entry.
 Oleh kerana itu layan ajalah gambar2 beberapa sudut
bandar kelahiran saya ini.


Menuju ke selatan tanahair.


Aktif, satu2nya pasaraya yang ada.


Bulatan ikan - Bangunan paradise,
bekas tapak panggung paradise tempat warga lipis
menonton wayang bila hari raya sekitar tahun 50an ke 80an.
Yang putih tu bangunan ibusawat telekom.

Kubah masjid Sultan Mahmud,menuju ke Sungai Kerpan, 
Taman Lipis, ke kediaman Dato' Siti Norhaliza.



Kompleks Alamanda, tempat makan2
kaum cina.


Satu2nya jejantas yang ada.
merintasi 4 jalan utama termasuk
jalan keretapi.


Dulu Jaya, sekarang Aktif.
kalau tak aktif, mana nak berjaya..haha..


Kompleks Alamanda, tempat makan orang Islam.


Menuju ke Pantai Timur, Tumpat.
Bangunan Pejabat Pos,
Batu kosong ada disitu.

Hingga jumpa lagi
Wassalam.

8 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Mah,

    Alhamdullilah, terkenang pernah de-tour singgah bandar Lipis selepas tersekat dalam kesesakan jalan raya yang teruk semasa nak balik berhari raya ke Kelantan beberapa tahun yang lampau.

    Kami singgah bermalam di Hotel Jelai (kalau tak silap)dan dapat merasa makanan kat pasar ramadhan tidak jauh dari hotel. Ianya de-tour yang menggembirakan anak2 dan saya:)

    Kak Mah, kalau tidak keberatan, saya nak minta alamat/ postal address akak. Ini untuk projek mini Mail box - Postcode 7647. Kalau tidak, it is ok. E-mail saya mieza71@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsallam Mieza,

      OOoo yee ke, pernah tido hotel jelai,
      ada dua hotel jelai, menghadap ke sungai jelai
      dan satu lagi dekat centrepoint.

      nanti akak email alamat akak..

      Delete
  2. rindunya bila tengok gambar2 ni
    lama x pergi KL tu
    dulu 2 tahun keje kat bandar tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam AUC,

      kalau ada masa datanglah ziarah kami kat sini,
      mesti ada ramai sedara mara kat sini..kan..?

      Delete
  3. pahang pun tak sampai lagi, cadangnya InsyaAllah raya pegi sana, makan angin : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallam cik ina,

      Pergilah lipis cik ina,
      pas tu boleh ke cameron highlands,
      dah dekat dah ni.

      Delete
  4. teringat lagi dekat Pasar Basah Kuala Lipis sekitar tahun 1992 sebelah malam ada mee goreng basah..memang sempoi sampai sekarang kalu terkenang ja mesti kecur air liur...ada lagi x brother yg jual tu(roda tiga ja)

    ReplyDelete
  5. lipis .....bandar bersejarah yg byk kenangan

    ReplyDelete